Un estudi dut a terme entre gairebé 108.000 persones ha revelat que les persones que beuen regularment una petita quantitat d'alcohol tenen un risc més alt de fibril·lació auricular, una afecció en la qual el cor batega a un ritme anormal.
La investigació, publicada en l'European Heart Journal, va trobar que, en comparació amb no beure res d'alcohol, només una beguda alcohòlica al dia es va relacionar amb un augment del 16% en el risc de fibril·lació auricular després d'un seguiment de gairebé 14 anys.
Els investigadors van classificar com a begudes alcohòliques les que contenen 12 g d'etanol, que és l'equivalent a un got de vi, una llauna de cervesa o una copa de licor.
Una cervesa gran al dia incrementa el risc de patir arrítmies
L'estudi ha estat dirigit per la professora Renate Schnabel, cardiòloga consultora del Centre Vascular i Cardíac de la Universitat d'Hamburg-Eppendorf (Alemanya), que ha declarat que "fins on sabem, aquest és l'estudi més gran sobre el consum d'alcohol i la incidència a llarg termini de fibril·lació auricular en la comunitat i ara podem demostrar que, fins i tot un consum regular molt baix d'alcohol, pot augmentar el risc de fibril·lació auricular".
Aquestes troballes són importants, ja que el consum regular d'alcohol, l'"un got de vi al dia" per protegir el cor, com sovint es recomana, ja no s'hauria de suggerir sense equilibrar els riscos i els possibles beneficis per a totes les malalties del cor i dels vasos sanguinis, inclosa la fibril·lació auricular.
Durant el període mitjà de seguiment de gairebé 14 anys, 5.854 de les gairebé 108.000 persones van desenvolupar fibril·lació auricular. Les associacions entre el consum d'alcohol i el risc de fibril·lació auricular van ser similars per a tots els tipus de begudes alcohòliques i per a homes i dones.
A més del 16% més de risc de fibril·lació auricular en comparació amb els abstemis observats en persones que consumien només una beguda alcohòlica al dia, els investigadors van trobar que el risc augmentava amb l'augment de la ingesta d'alcohol. Fins a dos gots al dia es va associar amb un 28% més de risc i això va pujar al 47% per a aquells que en van consumir més de quatre.
Es desconeixen els mecanismes exactes pels quals quantitats modestes d'alcohol podrien desencadenar la fibril·lació auricular. Els estudis han demostrat que beure en excés durant un període curt de temps pot desencadenar la síndrome del "cor en vacances" en algunes persones, i en alguns pacients amb fibril·lació auricular, petites quantitats d'alcohol poden desencadenar episodis d'arrítmia.