La diabetis és una de les patologies que més està creixent en els últims anys. El nombre de persones malaltes va augmentar de 108 milions el 1980 a 422 milions el 2014. La prevalença mundial de la diabetis en adults (majors de 18 anys) ha augmentat del 4,7% el 1980 al 8,5% el 2014 i entre 2000 i 2016, s'ha registrat un increment del 5% en la mortalitat prematura per aquesta causa.
Com destaca l'OMS, la dieta saludable, l'activitat física regular, el manteniment d'un pes corporal normal i evitar el consum de tabac prevenen la diabetis de tipus 2 o retarden la seva aparició. A més, es pot tractar i evitar o retardar les seves conseqüències amb dieta, activitat física, medicació i exàmens periòdics per detectar i tractar les seves complicacions.
Ara, un nou estudi dut a terme al Japó i publicat en el British Medical Journal acaba que beure te verd i cafè està relacionat amb un menor risc de morir per qualsevol causa entre les persones que pateixen diabetis tipus 2. En concret, s'han de consumir 4 o més tasses diàries de te verd més 2 o més de cafè. Aquesta quantitat s'associa amb un 63% menys de risc de mort durant un període d'al voltant de 5 anys, segons la investigació.
L'estudi
Els experts van realitzar un seguiment de la salut de 4923 japonesos (2790 homes i 2133 dones) amb diabetis tipus 2 amb una edat mitjana de 66 anys i durant un període de poc més de 5 anys.
Cada un d'ells va completar un qüestionari de 58 aliments i begudes, que incloïa preguntes sobre la quantitat de te verd i cafè que bevien cada dia. I van proporcionar informació bàsica sobre factors de l'estil de vida, com l'exercici regular, el tabaquisme, el consum d'alcohol i les hores de son nocturn. També es van prendre mesures d'altura, pes i pressió arterial, així com mostres de sang i orina per verificar possibles factors de risc subjacents.
Uns 607 dels participants no van beure te verd; 1143 van beure fins a una tassa al dia; 1384 van prendre 2-3 tasses; i els 1784 en van beure 4 o més. Gairebé 1000 (994) dels participants no van beure cafè; 1306 van beure fins a una tassa al dia; 963 van prendre una tassa tots els dies; mentre que els 1660 van ingerir 2 o més tasses.
Durant el període de seguiment, van morir 309 persones (218 homes, 91 dones). Les principals causes de mort van ser el càncer (114) i les malalties cardiovasculars (76).
En comparació amb els que no van beure cap beguda, els que en van beure una o ambdues begudes no tenien menys probabilitats de morir per qualsevol causa, amb les probabilitats més baixes associades amb beure més quantitats de te verd i cafè.
Beure fins a una tassa de te verd tots els dies es va associar amb un 15% menys de probabilitats de mort; mentre que beure 2-3 tasses es va associar amb un 27% menys de probabilitats. Prendre 4 o més tasses diàries es va associar amb un 40% menys de probabilitats.
Entre els bevedors de cafè, fins a una tassa diària es va associar amb un 12% menys de probabilitats; mentre que una tassa al dia es va associar amb un 19% menys de probabilitats. I 2 o més tasses es va associar amb un 41% menys de probabilitats.
El risc de mort va ser encara menor per als qui van beure tant te verd com cafè tots els dies: un 51% menys per a 2-3 tasses de te verd més 2 o més de cafè; un 58% menys per 4 o més tasses de te verd més 1 tassa de cafè tots els dies; i un 63% menys per a una combinació de 4 o més tasses de te verd i 2 o més tasses de cafè tots els dies.
L'explicació podria trobar-se que el te verd conté diversos compostos antioxidants i antiinflamatoris, inclosos fenols i teanina, així com cafeïna. Per la seva part, el cafè també té nombrosos components bioactius, inclosos els fenols.