La vacuna catalana mostra "molt bons resultats en la neutralització de la variant Delta" en els assajos preclínics. És el que ha explicat en una entrevista a RAC1 la directora del departament de R+D i Registres d'Hipra, Èlia Torroella. Aquest dimecres, l'Agència Espanyola de Medicaments va autoritzar l'assaig clínic de la vacuna de la farmacèutica que la produeix, que té seu a Amer (La Selva). La llum verda de l'Agència Espanyola de Medicaments suposa que es converteix en la primera vacuna en tot l'Estat que es testejarà en humans.
Torroella ha subratllat que es mostren molt "confiats" amb aquests resultats d'efectivitat contra la variant Delta, una soca que es caracteritza per la seva major transmissió en comparació amb altres. Amb aquests primers indicadors, des d'Hipra expliquen que la seva vacuna podrà servir per posar dosis de reforç i record a aquells grups de població als quals se'ls autoritzi una nova inoculació.
Paral·lelament, sobre les peculiaritats d'aquesta vacuna, Èlia Torroella també ha indicat que aquestes permeten que s'adapti "bastant ràpid" a altres possibles mutacions o variants que puguin aparèixer del SARS-CoV-2 i que, amb les actuals, les dades també reflecteixen que la injecció "està funcionant molt bé".
Primer assaig amb 30 persones
Ara que Hipra ja compta amb l'autorització corresponent per efectuar assajos en humans, es preveu que aquesta primera fase s'iniciï "immediatament". De fet, la directora de R+D i Registres de la farmacèutica catalana ha assenyalat que "tot està a punt" i que s'hi ha apuntat per participar-hi més gent de la que els cal. Aquest primer assaig es farà amb una trentena de persones, però progressivament aniran introduint més fases per inocular la vacuna en "centenars i milers de voluntaris". En aquest sentit, "seran clau", segons Torroella, els dos primers mesos de l'assaig.
En relació amb la seva comercialització, Èlia Torroella ha contestat que estimen que tindrà lloc entre el primer i el segon trimestre del 2022. La directora de R+D i Registres d'Hipra ha fet referència a un escenari més "optimista", en el qual esperen que l'Agència Europea dels Medicaments aprovi la vacuna a principis del 2022 i, "en el pitjor dels casos, seria al segon trimestre".
La producció començarà a l'octubre per tal que tot estigui enllestit quan tinguin la llum verda i expliquen que tindrà un menor cost que les vacunes d'altres marques, com Pfizer i Moderna, atès que "els components que es fan servir són més econòmics". Sobre la seva conservació, cal que estigui a una temperatura que oscil·li entre els 2 i 8 graus. Com el cas de Pfizer, es posaran dues dosis i, entre cadascuna de les injeccions administrades, hauran de passar tres setmanes (21 dies).