Amb l'arribada del fred comencem a sentir pares dir que els seus fills pateixen bronquiolitis o que a la guarderia hi ha algun company que la té. Llavors, escoltem tossir el nostre fill i ens preguntem si ell també la tindrà.
Però, què és la bronquiolitis? És la primera infecció de la via respiratòria inferior d'origen viral que pateix un nen menor de 2 anys. Significa que s'ha encomanat per un virus que provoca la inflamació dels bronquis i bronquíols. Aquests són els conductes que surten de la tràquea i per on arriba l'aire fins als pulmons. La inflamació es tradueix en què la paret d'aquests conductes s'engrosseixen, estrenyent el seu el diàmetre intern i, al seu torn, es genera i acumula mucositat dins d'ells. Aquests dos factors, la disminució del calibre dels bronquis i bronquíols i l'acumulament de mucositat dificulta l'entrada i sortida d'aire dels pulmons.
Així ho ha explicat la doctora Irene Ruiz, de la unitat de pediatria de l'Hospital Universitari General de Catalunya. De la definició inicial es dedueix que un nen només pot tenir bronquiolitis una vegada en la seva vida, cap més, perquè s'anomena així únicament el primer episodi. Els episodis posteriors els s'anomenaran bronquitis, per la qual cosa un nen pot haver patit una bronquiolitis i tres bronquitis, per exemple.
L'època de l'any en què més bronquiolitis hi ha és en els mesos freds, de novembre a febrer. Sol durar unes 2 setmanes.
Què ho provoca?
Poden provocar-ho múltiples virus, assegura la doctora Ruiz. Un dels més freqüents és l'anomenat Virus Respiratòria Sincitial (VRS). S'encomanen en inhalar partícules que ha expulsat una persona ja infectada en respirar, tossir o esternudar, i en tocar objectes amb el virus (got o xumet aliè...) i tocar-se després els ulls, el nas o la boca.
Com detectar-la?
Els pacients amb bronquiolitis presenten tos i mucositat. Poden tenir febrícula (37,5 – 37,9ºC) o febre (a partir de 38ºC), encara que aquesta no sol ser alta. Alguns tenen una respiració agitada i/o bomben l'abdomen o enfonsen les costelles al respirar, detalla l'experta. De vegades podem escoltar "xiulets" al respirar, la qual cosa és el soroll que produeix l'aire en passar per un conducte estret. Solen menjar menys de l'habitual, en part pròpiament per estar malalts i en part perquè es cansen al menjar. La tos els pot fer vomitar. Els nens més petits, especialment els menors de 2 mesos, poden fer apnees, que significa que deixen de respirar durant diversos segons. En alguns casos, com els que fan apnees o tenen tiratge han d'ingressar a l'hospital.
Els nens refredats tenen mucositat, tos, i poden tenir febre i menjar una mica menys de l'habitual, per la qual cosa no tots els pacients amb aquests símptomes tindran bronquiolitis.
Com es cura?
No existeix cap tractament específic per a la bronquiolitis, lamenta Ruiz. Com succeeix amb les infeccions virals en general, la majoria de pacients amb bronquiolitis es curen sols, però això no vol dir que no hàgim de fer res. L'ajudarem a aclarir el nas aplicant sèrum fisiològic per les fosses nasals (efecte d'arrossegament), especialment abans de menjar. També podem col·locar-lo en una posició una mica inclinada perquè no se li acumuli excessiva mucositat al coll. Ja que mengen poc i tendeixen a vomitar, ofereixi-li preses més petites més freqüentment, explica la doctora.
Els antibiòtics no curen la bronquiolitis ja que aquests només funcionen davant d'infeccions bacterianes. No utilitzi mucolítics o antitosius; donar un fàrmac per parar la tos a un pacient que tossir l'ajuda a expulsar secrecions i per tant a respirar millor, pot ser fatal.
Es pot prevenir?
La mesura preventiva més important per evitar infeccions és el rentat de mans. Ens hem de rentar les mans diverses vegades al dia, sobretot abans de tocar als nadons i després d'estar en contacte amb persones que pateixen malalties infeccioses, com refredats.
Una altra mesura important és evitar la seva exposició al tabac. No s'ha de fumar a prop d'ells, encara que sigui en la via pública, no s'ha de fumar al domicili o al cotxe encara que ells no hi estiguin presents, ja que es queden partícules nocives als mobles, cortines, tapisseria... Aquestes partícules nocives també es queden a la roba, el cabell i les mans fins que es renten.
La lactància materna també ajuda a protegir-los i prevenir la bronquiolitis però òbviament no els eximeix de patir-la.
Si el meu fill ha patit bronquiolitis, tindrà bronquitis o en el futur?
Els lactants que han patit bronquiolitis tenen més probabilitat de patir bronquitis posteriorment. Aproximadament el 50% d'ells tindran una bronquitis el següent any. Això es deu que les vies respiratòries han patit una inflamació en un moment important de la seva maduració i creixement.
Els nens que pateixen diverses bronquitis tenen més probabilitats de patir asma quan creixen, però òbviament, que el teu fill hagi tingut una bronquiolitis no significa que hagi de ser asmàtic, conclou Ruiz.