El coronavirus ja s'ha vist que no té límits, ni fronteres ni, evidentment, respecta trobades o dinars familiars ni d'amistats. Ara s'ha tornat a veure que també creua mars i oceans per arribar a zones perdudes. Una estació d'investigació científica belga a l'Antàrtida està 'lluitant' contra un brot de covid, tot i que els treballadors estan vacunats amb la pauta completa i la seva base és en una de les regions més remotes del planeta. 

Segons informa la BBC, des del 14 de desembre, com a mínim 16 dels 25 treballadors de l'estació Princess Elisabeth s'han contagiat. Malgrat tot, fins ara, els casos han estat lleus. "La situació no és dramàtica", explicava a la mateixa cadena el director del projecte de la Fundació Polar Internacional, Joseph Cheek. Tot i això, constata que sí que ha estat un inconvenient perquè s'ha hagut de posar en quarantena al personal de l'estació. Tanmateix, sembla que no hauria afectat del tot el funcionament de l'estació.

"A tots els membres de l'estació se'ls ha ofert la possibilitat de marxar en un vol programat per al 12 de gener, però tots han manifestat el desig de quedar-se i continuar amb la seva feina", declarava a la mateixa cadena. 

El primer positiu a l'estació s'hauria donat el 14 de desembre i, tot i les quarantenes imposades, els contagis s'haurien anat produint. Segons destaca el mateix portal, el personal que arriba a l'estació ha de vacunar-se i fer-se la prova del virus. A més, hi ha també dos metges a l'estació en cas d'emergències i, per ara, s'han suspès les noves incorporacions. 

Quan va arribar el coronavirus a l'Antàrtida?

Aquesta no és, però la primera vegada que arriba un brot de coronavirus a l'Antàrtida. A finals de desembre del 2020 la covid va arribar a la regió. Fins llavors, l'Antàrtida era l'únic continent que es mantenia lliure de coronavirus. Es va detectar un brot de covid amb 36 contagis, concretament a la base que hi manté l'exèrcit de Xile. A través d'un comunicat, el personal de la base Bernardo O'Higgins Riquelme va informar que presentaven símptomes associats al coronavirus, i es va decidir evacuar-los. Després de ser sotmesos a un control mèdic i a un test PCR, es va constatar que 36 persones n'havien resultat infectades. Es tracta de 26 efectius de l'exèrcit i 10 civils d'una empresa contractista que feia feines de manteniment. 

Qui mana a l'Antàrtida?

L'Antàrtida no és un país. No té ni govern ni població com a tal, i tot i que no pertany a cap país, n'hi ha diversos que en reclamen la sobirania. Entre ells hi ha: Xile, Argentina, Austràlia, França, Noruega, Nova Zelanda i el Regne Unit. I tot i que Rússia i els Estats Units no ho fan de manera fefaent, també subratllen que tindrien "fonaments per reclamar".  

Per entendre una mica més sobre el seu l'estatus, cal tirar  més enrere. Concretament, fins a l'any 1959, quan van firmar el Tractat Internacional Antàrtic aquests set estats i Bèlgica, Japó, Sud-àfrica, Rússia i els EUA. Entre tots es va decidir que només es faria servir "exclusivament per a finalitats pacífiques", segons el portal xilè Publimetro.

Imatge principal: Antàrtica / Unsplash