Alerta per un brot de salmonel·losi a Castelló d'Empúries amb una cinquantena d'afectats, després d'haver participat en el Sopar Medieval del Festival Terra de Trobadors el passat 8 de setembre. L'endemà del sopar, l'equip de govern de l'ajuntament altempordanès es va posar en contacte amb les autoritats sanitàries per informar del cas —de manera que l'Agència de Salut Pública a Girona investiga el brot que fins ara ha afectat 48 persones. Un consistori que puntualitza que prèviament a la celebració del festival es va demanar i comprovar que totes les empreses i entitats que oferien servei de restauració disposaven del preceptiu certificat de manipulador d'aliments.
Els afectats van iniciar símptomes entre els dies 9 i 10 de setembre, amb simptomatologia diversa com ara mal de panxa, diarrea, mal de cap, febre, nàusees i vòmits. Segons recull El Punt Avui, una de les persones que va emmalaltir va necessitar atenció hospitalària —tot i que ja ha estat donada d'alta. La investigació de l'Agència de Salut Pública a Girona continua oberta i pendent de resultats, amb l'objectiu de determinar quin aliment va ser possiblement l'implicat en la intoxicació alimentària.
La salmonel·losi: símptomes i tractament
El Departament de Salut informa que la salmonel·losi és una de les malalties de transmissió alimentària més comunes, que en la majoria de casos causa gastroenteritis i millora sense necessitat de tractament. Generalment, es contrau amb el consum d'aliments contaminats com ara ous i productes que contenen ou cru. La seva incidència és especialment elevada a l'estiu per les altes temperatures, que n'afavoreixen el desenvolupament.
Els principals símptomes són diarrea, rampes abdominals, febre, mal de cap, nàusees i vòmits, entre un i tres dies després de la infecció. Acostumen a ser lleus, duren de quatre a set dies i desapareixen sense necessitat de tractament, però en alguns casos la diarrea pot arribar a ser greu i requerir hospitalització. Només es necessiten líquids per evitar la deshidratació, tot i que l'ús d'antibiòtics està indicat en casos greus: quan la malaltia passa a la sang o afecta infants, gent gran o persones amb malalties cròniques. La seva prevenció requereix l'aplicació de mesures de control en totes les etapes de la cadena alimentària, des de la producció agrícola fins a la llar.