La Comissió Europea ha proposat als estats membres que els turistes no-europeus puguin visitar els països amb "bona situació epidemiològica" i als viatgers vacunats per tal de "revitalitzar el sector". La CE demana obrir fronteres als estrangers que hagin rebut un dels vaccins autoritzats per l'Agència Europea del Medicament (EMA), com ara els provinents del Regne Unit i dels Estats Units.
“És l’hora de reviure la indústria del turisme”
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha defensat aquest dilluns aixecar les restriccions d'entrada als viatges "no essencials" davant l'avenç de la vacunació a certes zones del món. Concretament, la CE ha puntualitzat que aquesta mesura només afectaria els vacunats amb antídots aprovats per l'EMA, però no descarten autoritzar també als tractats amb vaccins aprovats per l'Organització Mundial de la Salut (OMS).
A Twitter, Von der Leyen ha volgut respondre a la difícil situació patida pel sector turístic dins el bloc comunitari, reivindicant també a Twitter que és "l'hora de reviure la indústria del turisme i reprendre les relacions amistoses entre fronteres." Malgrat aquest avenç cap a la reobertura de la UE, Von der Leyen també anticipa la necessitat d'imposar "mecanismes d'emergència" en el cas que "sorgeixin variants" noves de la Covid-19 que obliguin a la UE a "actuar amb rapidesa" per evitar la seva propagació.
La llista d’estats vetats
D'altra banda, Brussel·les també reclama ampliar la llista de països exempts de la prohibició d'entrada per la Covid-19. Actualment, els països vetats per la UE son: Austràlia, Nova Zelanda, Ruanda, Corea del Sud, Singapur, Tailàndia i la Xina.
D'acord amb la seva proposta, els estats membres també discutiran els criteris objectius amb els quals s'elabora aquesta llista. Segons l'executiu europeu, aquesta revisió tindria en compte els avenços en les campanyes de vacunació dels tercers països i la situació epidemiològica del país de destí dins la UE.
Actualment, la UE només accepta els viatgers que procedeixen d'un país amb una situació epidemiològica similar o millor a la mitjana europea. Malgrat això, cada estat membre manté la llibertat de decidir sobre la reobertura de les seves fronteres amb països tercers.