La quarta onada del coronavirus colpeja amb força Bulgària, el país amb la taxa de vacunació més baixa de la Unió Europea. El país ha informat d'un nou record de morts i infeccions diàries per coronavirus i el sistema de salut cada vegada està més tens.
Les noves infeccions han superat els 5.863 nous casos en 24 hores i 243 persones han mort a conseqüència del virus. La pandèmia ha matat 23.316 persones a Bulgària.
Amb aquest augment de les infeccions i amb la taxa de vacunació més baixa dels 27, el país de set milions d'habitants ha fet que el passaport covid sigui obligatori en la majoria d'espais públics tancats.
Més restriccions?
Les autoritats sanitàries ja han advertit que si no es frena aquesta nova onada del coronavirus, es podrien allargar les restriccions i provocar mesures més estrictes per tallar cadenes de transmissió. Els hospitals cada vegada atenen més pacients infectats per coronavirus. Aquest dimarts, els hospitals del país sumen 7.100 ingressos per coronavirus i les UCI ja tenen 608 pacients. Segons les dades, més del 90% dels pacients no haurien estat vacunats.
Des que han fet obligatori el passaport covid o una prova negativa per entrar a bars, restaurants, cinemes i gimnasos, s'ha recuperat lleugerament el ritme de vacunació.
A la cua de la UE
Tot i els esforços, Bulgària continua estant a la cua de la UE pel que fa a taxes de vacunació. L'escepticisme al voltant de les vacunes és alt així com la desconfiança de la població amb missatges canviants en relació amb les vacunes i el virus.
En aquest context, només el 24% de la població té la pauta completa de vacunació contra el coronavirus, en comparació amb la mitjana europea que és del 74%.
Vals per al supermercat
Amb la intenció de canviar aquesta dinàmica, el govern va decidir donar descomptes per anar al supermercat a les persones que accedissin a vacunar-se. La notícia va veure la llum el mes de setembre passat i la intenció era intentar accelerar la campanya de vacunació abans de l'hivern.
Els vals de compra són per a 20 levs (10 euros) i es poden obtenir en diferents ciutats del país.
Les vacunes que s'administren a Bulgària, com a la majoria de països de la UE, són Pfizer, Moderna, AstraZeneca i Janssen.
Eleccions i prejudicis
En aquest context, Bulgària celebrarà eleccions parlamentàries el mes que ve, concretament el 14 de novembre. A més de les eleccions, els prejudicis al país, són forts. Per internet també circulen rumors sobre possibles conseqüències sobre la vacunació, tot i que cap d'ells té evidència científica.