En la LXXVI Reunió Anual de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) s'ha presentat l''Informe sobre la relació entre les malalties neurològiques i la salut cerebral', elaborat per la SEN amb la col·laboració d'Angelini Pharma. El document destaca que el 20% de les persones amb epilèpsia desenvolupen ansietat i el 23% depressió, complicacions que agreugen l'impacte emocional de la malaltia i que afecten l'eficàcia dels tractaments i la qualitat de vida dels pacients.

Més de 50 milions de persones a nivell mundial i 400.000 a Espanya pateixen l'epilèpsia, situant-la com una de les malalties neurològiques més comunes. Malgrat la seva alta prevalença, continua sent una de les patologies més desconegudes i estigmatitzades. Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), els pacients amb aquesta malaltia tenen un risc de mortalitat prematura tres vegades més gran que el de la població general a causa de la dificultat per controlar les crisis, els efectes secundaris dels tractaments i una exposició més important a accidents i complicacions secundàries.

L'informe defensa un model d'atenció bio-psicosocial, avalat per l'OMS, que abordi la malaltia des d'una perspectiva integral i assenyala l'efectivitat de combinar tractaments mèdics amb intervencions psicosocials. També ressalta la importància d'hàbits saludables, com una dieta equilibrada, exercici físic, un bon descans i evitar el consum d'alcohol i tabac, per reduir la freqüència de les crisis i millorar la qualitat de vida.

Durant la trobada, Angelini Pharma també ha celebrat el simposi "Donar-li la volta a l'epilèpsia. Nous punts de vista i dogmes a fer caure", on neuròlegs i experts en epilèpsia han analitzat com afronten la malaltia els pacients i com els afecta en el seu dia a dia. Durant la sessió, moderada pel Dr. Antonio Gil-Nagel, director de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital Ruber Internacional, s'ha aprofundit en l'impacte de les crisis en la vida personal, social i laboral dels pacients subratllant la necessitat de comptar amb un enfocament clínic global i personalitzat que vagi més enllà de les crisis.

L'expert va assenyalar la importància de comptar amb un maneig primerenc i multidisciplinari per a l'abordatge de l'epilèpsia: "No es tracta només de controlar les crisis, sinó de tenir en compte les interferències en la vida quotidiana, com el son, la motricitat i les relacions socials. En casos complexos, un equip multidisciplinari amb especialistes en neurologia, rehabilitació i fisioteràpia és fonamental per oferir una atenció integral que cobreixi totes les necessitats del pacient".

Com a conclusió, els especialistes van coincidir que transformar l'abordatge de l'epilèpsia requereix combinar el control clínic de les crisis amb el suport emocional i social, una estratègia que permeti millorar el maneig de la patologia i, per tant, la qualitat de vida dels qui conviuen amb aquesta malaltia.