La Caixa i l'Hospital Clínic de Barcelona han signat aquest divendres una aliança que referma el compromís comú per millorar la salut de les persones. L'acord, que han signat el president de la Fundació Bancària La Caixa, Isidre Fainé, i el director general del Clínic, Josep Maria Campistol i que es desenvoluparà al llarg de cinc anys, té com a objectiu és enfortir tres grans eixos: la recerca, l'acompanyament dels pacients i els seus familiars, i l'impuls de la formació de metges i investigadors.
"Es tracta de dues entitats que mai han perdut la seva essència fundacional, la vocació de servei a la societat i l'especial atenció als més vulnerables, que s'han mantingut al llarg dels anys", ha exposat Fainé.
Amb una inversió de prop de 6 milions d'euros, es promourà una nova Unitat d’Immunoteràpia que permetrà que pacients amb diferents tipus de càncer es puguin beneficiar de tractaments personalitzats i menys agressius. També es posarà en marxa el Programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades; es consolidarà el programa BITRECS per incorporar investigadors clínics, un perfil especialment necessari en l’entorn de recerca translacional del Clínic-IDIBAPS; i es posarà en marxa el Living Lab, un espai per potenciar la participació ciutadana en la identificació d’àrees de millora a l’hospital.
"L’aliança que avui signem amb la Caixa suposa un pas endavant en la millora de la qualitat de vida de les persones, i ens permetrà abordar de forma integral la cura dels pacients", assenyala el doctor Campistol. "Entre altres projectes que impulsarem, aquest acord de col·laboració ens permetrà avançar en recerca per desenvolupar nous i millors tractaments per als nostres pacients, i oferir suport i acompanyament a les persones amb malalties avançades i els seus familiars", ha afegit.
Unitat per a la recerca pionera a Europa
La nova unitat, pionera a Europa, se centrarà a avançar en la recerca en immunoteràpia cel·lular, una de les teràpies més innovadores i prometedores en el tractament del càncer. L’objectiu és desenvolupar noves vies de tractament personalitzat, dins del sistema sanitari públic, per a pacients amb diferents tipus de càncer, tant de la sang com tumors sòlids, que són resistents a les teràpies convencionals.
El Clínic ha impulsat diferents vies de recerca en el camp de la immunoteràpia, com el CART, teràpia que ja ha demostrat efectes beneficiosos en alguns tipus de leucèmia i limfoma. L’objectiu de la unitat serà desenvolupar noves teràpies cel·lulars per a altres tumors, com el mieloma múltiple, per a altres tipus de limfoma o per als càncers de mama, de còlon i el glioblastoma. També es posarà en marxa el programa de transferència adoptiva de limfòcits T o teràpia TIL, per al tractament del càncer de mama i altres tumors sòlids, i les vacunacions terapèutiques i preventives amb cèl·lules dendrítiques.