Espanya és una de les zones zero de l'epidèmia de silicosi observada en l'última dècada i mitja entre els treballadors dels aglomerats de quars. Així ho revela l'informe del Ministeri de Sanitat sota el nom “La reemergència de la Silicosi a Espanya”, que recull dades sobre l'evolució d'aquesta malaltia respiratòria a Espanya fins al 2024, majoritàriament ocasionada per treballar amb marbres amb un alt contingut en sílice cristal·lina. El document apunta un auge dels casos des del 2007, fins a arribar a una mitjana de 404,2 parts anuals per aquesta malaltia en el període 2015-2019, un 1.423,2% d'augment respecte a la sèrie 1990-1994. En concret, des del 2007 al 2024 a Espanya s'ha informat de 5.900 parts per silicosis, arribant a un pic de 500 casos l'any passat, segons va recollir elDiario.es. Amb aquest escenari, els autors plantegen obrir la porta a debatre sobre la prohibició del material, com ja han fet a Austràlia i com recomanen experts britànics.
Estudiar la prohibició
Els autors de l'informe assenyalen que en considerar que Espanya “és el país occidental que ha experimentat la més precoç i intensa reemergència de la silicosi en el segle XXI” recomanen “estudiar amb deteniment” els processos impulsats per altres països per “considerar la prohibició dels aglomerats de quars o la reglamentació molt més estricta del treball amb aquests materials”. El document fa referència al cas australià, que ofereix una opció per abordar el problema i d'implementació del principi de precaució “que ens recorda que les polítiques de salut pública i laboral no han de resignar-se permanentment al maneig de substàncies tòxiques en el treball i a la posterior i insuficient compensació del mal”.
El catedràtic de la Universitat de Granada (UGR) i coautor del document, Alfredo Menéndez Navarro, ha afirmat sobre la prohibició “en l'informe es recomana plantejar el debat i aquesta és sens dubte una mesura que caldrà considerar”. En aquest sentit, ha assenyalat que el diagnòstic de l'informe demostra que no es pot “posposar la presa de decisions per falta de coneixement del problema”. Amb tot, serà el Grup de Treball Sílice Cristal·lina construït dins de la Comissió Nacional de Salut i Seguretat en el Treball on administracions i agents socials s'hauran de pronunciar sobre el tema.
Les marques assenyalades
Les xifres alarmants sobre la presència de la malaltia assenyalen a la indústria dels conglomerats de quars i a empreses líders en el sector com podria ser la israeliana Caesarstone o l'espanyola Cosentino, que ja s'ha enfrontat a diversos litigis legals per les conseqüències de l'ús d'aquest material en els treballadors. El document apunta que “el sector amb major creixement ha estat la Fabricació d'altres productes minerals no-metàl·lics, que ha acumulat el 50% dels comunicats en tot el període d'estudi”. Entre 2007 i el 2019, el 93,4% dels comunicats fan referència al Tall, tallat i acabat de la pedra, on s'inclouen les empreses que treballen amb aglomerats de quars i les que processen pedra natural. Els autors apunten que des de la introducció d'aquest material al mercat el 1990, el consum dels aglomerats de quars ha anat a l'alça. “Això ha implicat un increment del risc d'exposició a sílice cristal·lina en els centres de producció, en els tallers en els quals es mecanitzen i en l'edificació residencial en la qual s'instal·len”, segons els investigadors. A més, l'informe també destaca que “els processos assistencials per diagnòstic principal estan concentrats en territoris on tenen major presència els nous sectors de risc que contribueixen a la reemergència de la silicosi a Espanya”.
Una altra de les qüestions que destaca l'informe és el creixement del nombre de treballadors joves que són atesos per aquestes afeccions. El que fa sonar les alarmes és la relació entre les exposicions a la sílice i els casos de càncer de pulmó, per això es recomana reconèixer l'origen laboral d'aquesta malaltia i extremar les mesures de vigilància i seguiment sobre els principals sectors productius que estan en l'origen d'aquest pic de casos. Segons apunta elDiario.es, des de l'empresa Cosentino afirmen que “els aglomerats de quars, com qualsevol altre producte que conté sílice cristal·lina, es poden treballar de forma totalment segura si s'apliquen les mesures àmpliament conegudes per tots els professionals del sector”.