Rentar la roba abans d’estrenar-la és una pràctica que no està molt estesa, però la ciència recomana fer-ho per raons de salut. Un estudi elaborat conjuntament entre la Universitat Rovira i Virgili (URV) i l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) ha subratllat la importància de rentar la roba abans d'estrenar-la per reduir l'exposició a productes tòxics i cancerígens. Els investigadors han trobat que, encara que molts productes químics utilitzats en la fabricació de roba s'eliminen durant el procés de producció, algunes concentracions residuals es poden romandre i alliberar durant l'ús. Això pot causar reaccions al·lèrgiques a la pell i altres problemes de salut. A més, rentar la roba nova també ajuda a eliminar bacteris i virus que poden haver quedat a les peces després d'haver estat provades per altres persones a les botigues.
El producte que evita que la roba s’arrugui
L'estudi realitzat per la Universitat Rovira i Virgili, en el marc del projecte EarlyCLOTHES, va concloure que rentar la roba abans de fer-la servir per primera vegada és una mesura important per reduir l'exposició a compostos químics nocius, com el formaldehid. Aquest compost, que pot ser present a les peces per evitar que s'arruguin, es va eliminar completament després d'un sol rentat a les proves realitzades. Els investigadors subratllen la rellevància d'aquesta pràctica en termes de salut pública i advoquen per una regulació més gran de les substàncies químiques presents a la roba. A més, destaquen la necessitat de nous certificats que assegurin l'absència de components nocius als teixits, proporcionant així més informació al consumidor abans de la compra.
Què ha analitzat l’estudi?
Es van analitzar els nivells de 55 classes d’amines aromàtiques, subproductes dels colorants azoics, àmpliament utilitzats a la indústria per la seva durabilitat i vivacitat. També es van avaluar els nivells de bifenils policlorats i formaldehid, dues substàncies cancerígenes. Finalment, es van incloure a l’anàlisi diversos metalls pesants i el bisfenol A, un conegut disruptor endocrí capaç de provocar desajustos en els sistemes hormonals de les persones, responsables de processos de creixement, reproducció, etc. L'estudi recomana rentar roba abans d'estrenar-la per reduir l'exposició a aquests compostos químics. Aquesta pràctica pot ajudar a eliminar residus de tints i altres substàncies potencialment perjudicials, com l'anomenat formaldehid, que encara que es troba en nivells baixos a la roba, pot ser eliminat amb un simple rentat.
Roba d’infants i embarassades
L’estudi ha analitzat la presència de productes nocius, especialment a la roba d’infants i embarassades. El projecte EarlyCLOTHES ha detectat una major presència de compostos tòxics en aquelles peces confeccionades amb material sintètic. En canvi, pel que fa a aquelles fabricades amb teixits orgànics, s’hi ha detectat una major presència del conegut compost cancerigen, utilitzat per evitar que la roba s’arrugui a la botiga. “Vam considerar oportú esbrinar quins contaminants químics hi ha a la roba que comprem, especialment la que vesteixen dos grups de població vulnerables, com són les dones embarassades i els infants”, recorda Martí Nadal, investigador de TecnATox. L’equip investigador va comprar peces de roba de diferents tipus d’establiments —petits comerços, centres comercials i botigues en línia— i les va estudiar cercant una àmplia gamma de compostos químics nocius.
Roba sintètica, de cotó orgànic i cotó convencional
Les mostres de roba sintètica, com ara el polièster, l’elastà o la poliamida, van presentar una concentració més elevada d’amines, alguns metalls pesants com el titani i bisfenols en comparació amb els teixits de cotó. Els resultats també van revelar que el cotó orgànic conté concentracions significativament més baixes de contaminants en comparació amb les mostres de cotó convencional. El contrast va ser significatiu en el cas del bisfenol A i bisfenils policlorats, coneguts disruptors endocrins. “Sorprenentment, els nivells de formaldehid, una substància cancerígena que s’utilitza per evitar que la roba s’arrugui a la botiga, van resultar ser més elevats a la roba de cotó orgànic”, explica Nadal, investigador principal del projecte.
Més risc per als nadons
Si bé cap dels compostos detectats va superar el llindar estipulat per la legislació, els investigadors alerten que no existeix cap control sobre la quantitat total de compostos present als teixits o els efectes que pugui tenir aquest “còctel de químics” en les persones. “Hi podria haver un risc per a la salut derivat de l’exposició combinada al conjunt de químics present a la roba, especialment per als nadons, a causa del baix pes corporal i a l’exposició prolongada als teixits”, posa de manifest Nadal.
En una segona fase del projecte, l’equip investigador va estudiar els efectes d’una rentada estàndard en les concentracions de formaldehid. És a dir, van rentar aquelles peces de roba amb més concentració d’aquesta substància en una rentadora domèstica. Nadal considera que rentar la roba abans del seu primer ús és una “recomanació molt rellevant, en termes de salut pública”, ja que van ser incapaços de detectar la presència de formaldehid després d’un sol rentat.