Arran de la pandèmia de la Covid-19 i per evitar la saturació dels Centres d'Atenció Primària (CAP), la campanya de la grip tindrà lloc fora de les instal·lacions de l'assistència primària. "Sempre que es pugui, ho traurem dels CAP", ha reafirmat aquest dijous el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en una roda de premsa. En aquest sentit, ha especificat que els centres de vacunació de la grip es localitzaran a llocs propers als CAP i l'antídot l'administrarà el mateix personal de l'atenció primària. L'objectiu d'aquesta mesura, ha indicat, és evitar "aglomeracions en l'atenció primària".
D'altra banda, Argimon també ha apuntat que un altre dels reptes de la campanya de la grip és incrementar el nombre de sanitaris que es vacunen que, actualment, és del 35%. "El nostre objectiu doblar-lo", ha assenyalat el secretari de Salut Pública que hi ha afegit: "És una fita agosarada, però veiem si amb la sensibilització de la Covid-19 ho aconseguim".
Preocupat per la situació de Madrid
Argimon també s'ha mostrat preocupat per tota la situació epidemiològica de Madrid, on la incidència acumulada és de 695,91 casos de coronavirus per cada 100.000 habitants en quinze dies, més del doble de la mitjana del territori espanyol on se situa a 274,82 per cada 100.000 habitants. "El que no podem fer és política de partit en mesures que afecta la gent. Està passant una cosa de pati de col·legi que no entenem", ha exposat Argimon.
En aquest sentit, ha posat com a exemple que la situació epidemiològica és superior a les xifres de quan es va decidir intervenir el Segrià, malgrat que no ha indicat les dades específiques que es van registrar quan es va decidir confinar a set municipis d'aquesta comarca el passat mes de juliol, entre ells la capital, Lleida. Per això, ha instat al govern madrileny a prendre mesures per frenar la situació alhora que ha recordat que la resta de comunitats ho han fet. "Totes les comunitats, sigui del color polític que sigui, han pres les seves decisions i no han estat populars: Galícia, Aragó, País Valencià i les Illes. No dic que Madrid que no les hagi pres, però segurament les hauria d’haver pres amb més determinació i celeritat", ha assenyalat.
Sobre l'acord que es va aprovar ahir en la reunió interterritorial entre el ministre de Sanitat, Salvador Illa, i els consellers del ram de les comunitats autònomes, s'ha mostrat preocupat per les conseqüències se'n puguin derivar. Aquest contempla mesures restrictives quan en una ciutat de més de 100.000 habitants la incidència sigui de més de 500 casos per 100.000 habitants, l'ocupació dels llits d'UCI de la comunitat autònoma superi el 35% i un índex de positivitat en les proves del PCR del 10%.
"Són accions que subscrivim plenament", ha assenyalat Argimon, però ha advertit que a Catalunya es prenen mesures restrictives abans d'arribar aquests indicadors i quan es detecten que hi ha una ràpida expansió del virus en una comunitat. En aquest sentit, ha defensat que les dades de l'acord són elevades. Per això, el seu temor és que quan preguin alguna mesura restrictiva per sota d'aquests índexs, un jutge la pugui tirar enrere o que serà complicat explicar-la els sectors socials i econòmics afectats.
Un milió de test antígens
Argimon ha indicat que Catalunya ha adquirit un milió de tests antígens que, a banda de detectar si una persona té la Covid-19, també determina si ha desenvolupat anticossos i, per tant, si ha tingut la malaltia prèviament. De moment, el secretari de Salut Pública ha especificat que han adquirit 500.000 tests antígens i que es troben a l'espera que l'Institut de Salut Pública els indiqui on els han de transportar, mentre que l'altra meitat arribarà en els pròxims dies.
En la roda de premsa, que també ha servit per fer un balanç sobre la situació epidemiològica, Argimon ha valorat que Catalunya es troba en una "estabilitat tensa". Aquesta setmana s'ha registrat un descens dels casos, però ha alertat que si apareixen nous brots i no es controlen correctament es pot passar a una situació gestió complicada en poc temps.
D'altra banda, Argimon ha confirmat que existeixen brots en els hospitals de Mataró, Calella i Palamós, però ha volgut treure ferro a la situació i ha assegurat que no són casos preocupants i que estan controlats.
En el cas del brot en un escorxador de Tortosa ha detallat que, d'una plantilla de 500 treballadors, s'han detectat al voltant de 200 positius. Ara bé, de moment, no s'han pres mesures restrictives en aquesta regió perquè ha assegurat que estan localitzats.
També ha presentat les novetats dels protocols que s'han aprovat com passar la quarantena de catorze a deu dies. En aquest sentit, han pres aquesta decisió perquè la majoria de les persones desenvolupen els símptomes de la Covid-19 abans dels deu dies i, amb això, esperen que s'adhereixin més persones a les quarantenes.
També s'han adoptat altres mesures com que els cribratges massius a les escoles es realitzaran a través de les proves dels frotis nasals, que és un mètode menys invasiu i innocu. A més, en el cas que es doni un cas en una aula, els seus contactes estrets, que són els seus companys de classe també s'hauran de realitzar les proves PCR. Ara bé, els pares d'aquests menors no. D'altra banda, davant el nombre de persones que han reincidit en la malaltia s'ha decidit escurçar el període des que passen la Covid-19 fins que se li torna a fer una prova PCR. Abans aquest termini era de sis mesos i ara de tres.