La situació epidemiològica a Catalunya sembla que dibuixa un canvi. Si més no, la situació ja és de baixada. Després de setmanes d'estancament, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha constatat que "estem en descens". Durant la roda de premsa de dedicada a la campanya de vacunació a Catalunya ha constatat que aquesta setmana hi ha hagut 2.800 casos menys. És a dir, si la setmana passada els nous contagis se situaven en 10.500, aquesta setmana està sobre els 7.700 o 7.800. D'aquesta manera, també ha subratllat que la taxa de positivitat també va baixant. Malgrat les bones notícies, Argimon ha recordat que "això és una carrera de fons i per tant, no podem abaixar la guàrdia".
En aquest sentit, Argimon ha detallat que s'espera avançar amb rapidesa en la franja d'edat d'entre 50 i 59 anys. Així, ha constatat que la majoria d'ingressos, concretament el 75% es produeixen en els grups d'edat de més de 50 anys. "Aquest grup el tindrem acabat a finals d'aquest mes, tot i que caldrà esperar un parell de setmanes perquè els últims en vacunar-se puguin generar anticossos". Així, ha ressaltat que "a mitjans de juny tindrem protegits amb una dosi a les persones amb més probabilitats d'ingressar". En aquesta mateixa línia, Argimon ja ha dit en altres ocasions que el fet de vacunar-se no només protegeix a un mateix, sinó que també és un gest de solidaritat amb la resta del 'grup'. Així, ha ressaltat el resum d'un article del British Medical Journal on s'hi pot llegir que "la vacuna preveu d'emmalaltir, de la mortalitat, però també ens vacunem pels altres".
Com ha evolucionat la campanya de vacunació
En aquest sentit, la sots-directora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha detallat que Catalunya ha rebut un total de 3.364.940 dosis de vacuna i aquesta setmana s'han rebut les 273.780 dosis de Pfizer, 52.000 d'AstraZeneca, 22.600 vacunes de Janssen que es rebran entre dimecres i dijous i les 50.500 dosis de Moderna que es preveuen per divendres. Una vegada més han ressaltat la "variabilitat" de les vacunes i han subratllat que la de Pfizer és la més puntual en el temps.
Així, Cabezas ha explicat quins són els percentatges i com han evolucionat des de l'inici de la campanya de vacunació per franges i grups d'edat. On el canvi és més important és la pauta completa del grup de 70 a 79 anys, que passa del 16,2% al 42,4%. També es veuen progressos en el grup de 66 a 69 anys, amb un 73,8% que ha rebut ja una primera dosi i en el grup d'entre 60 i 65 anys, on el percentatge ja és també superior al 70%.
En aquesta mateixa línia, i tal com es va explicar la setmana passada, el Departament també ha explicat quines vacunes hi ha disponibles per a cada franja d'edat. Tenint en compte que aquest dilluns s'ha començat amb el grup d'entre 50 a 59 anys, les persones d'aquestes edats poden rebre Pfizer, Moderna o Janssen. Per poder-se vacunar, durant la roda de premsa han reiterat que el millor és esperar a rebre el missatge SMS i demanar hora pel web indicat. De moment, els primers a vacunar-se seran les persones d'entre 56 a 59 anys.
Vacunes i contagis en personal sanitari i residències
Cabezas també ha explicat el percentatge de professionals sanitaris vacunats que s'han contagiat del virus. Concretament és un 5,7% del total del cens, format per 101.853 persones. Les dades s'han recollit tenint en compte les dues setmanes després de la segona dosi, un temps necessari perquè la persona generi anticossos.
El mateix procediment s'ha repetit a les residències. En aquest cas, la dada és del 13,6% del cens total, format per 42.438 persones.