La Unió Europea ha suspès el primer trimestre de la campanya de vacunació. Tres mesos després de l'inici de la campanya de vacunació contra el coronavirus, només cinc països han complert l'objectiu de vacunar el 80% de les persones majors de 80 anys i només uns pocs han informat han vacunat al 80% dels seus treballadors de salut i assistència social. Aquest fet confirma el sentiment que molta gent sent sobre la campanya de vacunació a la UE i és que s'està sent molt lent. 

Gràfic que mostra el percentatge de població total que ha rebut dues dosis de la vacuna contra el coronavirus d'Our World in Data

AstraZeneca ha patit diversos retards en l'enviament de vacunes i alguns països en van suspendre l'administració durant unes setmanes. Caldrà veure com cau també l'anunci que ha fet aquest dimarts un membre de l'Agència Europea del Medicament (EMA, per les seves sigles en anglès) que parla d'un vincle entre les vacunes i els trombes. Per altra banda, Johnson & Johnson no entregarà les seves primeres dosis fins a la segona meitat del mes d'abril.

La UE cedeix vacunes

Malgrat tot, la Comissió Europea fa algun dia que promet bones notícies, segons recull Politico.eu. Bèlgica i França han promès accelerar les seves campanyes i altres països han promès que enviaran més dosis als països més afectats pels retards, principalment a l'Europa Central i Oriental.

Espanya, juntament amb 18 altres estats membre de la Unió Europea, cedirà a BulgàriaCroàciaEstòniaLetònia Eslovàquia 317.150 vacunes de Pfizer per compensar el seu endarreriment en les seves campanyes de vacunació. En total, aquests països rebran un total de 10 milions de vacunes dels seus socis europeus.

A Espanya li hauria correspost rebre 1.057.166 de vacunes dels 10 milions que ha avançat Pfizer, però com ha optat per cedir un terç a aquests països, finalment rebrà 740.016 dosis. Així doncs, aquests cinc països rebran 2,85 milions de dosis addicionals, que s'hauran de repartir, a més de la seva part proporcional.

La UE té, però, per endavant complir el seu objectiu que no és cap altre que tenir vacunat el 70% de la població a finals d'estiu, segons remarca la publicació.

Primer objectiu, suspès

Només cinc països han complert l'objectiu de la Comissió de vacunar al 80% de les persones majors de 80 anys. De mitjana, menys del 60% de les persones majors d'aquesta edat han rebut una dosi, segons dades del Centre Europeu per a la Prevenció i Control de Malalties (ECDC) del 28 de març.

Segons assenyala la publicació, el top 3 de països l'encapçala Malta amb un 95% de la població de 80 anys vacunada, seguida d'Irlanda amb el 94% i Suècia amb el 88%. Espanya ocuparia el novè lloc amb el 71%.

Gràfic que mostra el percentatge de població que hauria rebut com a mínim una dosi de la vacuna contra el coronavirus d'Our World in Data

També s'ha fet curt pel que fa a la vacunació de personal sanitari i assistència social. Les dades, segons Politico.eu, són escasses, però les xifres de 14 països que han notificat aquestes dades detallen que només quatre ho han fet.  

En aquest sentit, Estònia ha vacunat al 100% dels seus treballadors com a mínim amb una dosi, segons subratlla la publicació. Hongria reporta les mateixes dades i Romania ocupa la tercera posició amb el 94,6%. Espanya ocupa el quart lloc amb el 91,2%.

Ball de xifres

A finals d'aquest mes, la UE esperava tenir, com a mínim, 150 milions de vacunes implementades. Però s'ha quedat per sota d'aquest objectiu. Pfizer i Moderna han superat els objectius d'administrar 67 milions de dosis i 10 milions de dosis respectivament. AstraZeneca s'havia compromès a entregar entre 80 i 100 milions a finals de març, però només n'hauria entregat uns 40 milions. Però el ball de xifres és important, constata la publicació. 

Johnson & Johnson no n'ha entregat cap tot i que ja va avisar que com a molt aviat, podria començar a fer entregues el dia 1 d'abril. Ara, però, no s'esperen fins al dia 15 d'abril.  

 

 

Imatge principal: un membre del personal sanitari prepara una vacuna per a ser administrada / Efe