Les dades de la Covid no evolucionen bé. Aquest dissabte les UCI catalanes ja freguen els 500 pacients amb coronavirus, i la cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron, Magda Campins, ha mostrat la seva preocupació. En una entrevista al 324 ha augurat que, amb l'augment dels contagis i d'ingressos a les UCI, caldran més restriccions. "Si el nombre de casos i ingressos va en augment les pròximes setmanes, és molt probable que s'hagin de posar més restriccions", ha valorat.
Des de divendres, Catalunya torna a estar confinada comarcalment per recuperar el control de la pandèmia després que els ingressos en llits de crítics hagin augmentat exponencialment, d'una manera que no s'havia vist en les altres onades de contagis. "Ho atribuïm probablement a la variant britànica que representa el 90% dels casos", i ha afegit que hi ha un possible plus de gravetat d'aquesta soca que està fent que a les UCI hi hagi pacients més joves, d'entre 57 i 70 anys. "En un principi semblava que era més transmissible, però no més greu. Però pel tipus de pacients ens dona la sensació que també hi ha un augment de la gravetat", ha explicat.
L'efecte de la Setmana Santa en els contagis: s'està notant?
La doctora Campins ha advertit que els contagis que es van produir durant la Setmana Santa encara no s'han començat a notar. "Els començarem a veure la setmana que ve. Els ingressats ara són uns pacients que es van contagiar fa més de 10 dies. Per això ens preocupa que quan es comenci a notar l'impacte de la Setmana Santa les UCI estiguin plenes", ha expressat Campins.
La cap de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'Hospital Vall d'Hebron ha assenyalat que, tot i que encara no s'ha arribat a la situació d'haver de desprogramar operacions, el fantasma d'un possible col·lapse de les UCI justifica el confinament comarcal. "Tot i que aquestes mesures no serien necessàries si seguíssim les recomanacions", ha puntualitzat Campins.
Els dubtes sobre l'estratègia de vacunació
Durant l'entrevista, Campins ha admès que han notat molts dubtes i certes reticències a posar-se la vacuna d'AstraZeneca. Ho ha atribuït a la informació "molt pobre" que ha donat l'Agència Europea del Medicament (EMA). "Ens hauria agradat tenir més dades de les patologies prèvies, els factors de riscs... Encara queda per saber quines són les causes d'aquestes trombosis", ha lamentat.
Per altra banda, Campins assegura que, encara que la vacuna contra la Covid-19 s'hagués elaborat amb els tempos habituals de 10 anys, haguessin pogut trobar-se efectes adversos en administrar-se massivament perquè els estudis en laboratoris no tenen una mostra tan gran, de només unes 40.000 persones.
Amb tots els inconvenients que han afectat l'estratègia de vacunació, Campins admet que veia molt negre que la vacunació arribés als objectius marcats per l'estiu, però assegura que ara l'administració ha agafat embranzida: "Anem molt millor que fa 15 dies. Ara, si arribarem a l'estiu al percentatge que promet el Govern encara no ho sabrem perquè encara hi ha molts factors en joc".