Les noves directrius de sanitat per aquells que siguin un contacte estret d'un positiu per covid i estiguin vacunats, però que no tingui símptomes, indiquen que la quarantena s'ha de reduir a set dies en comptes de deu. És un canvi sobtat que no deixa a tots els experts tranquils. Sense anar més lluny, la doctora Magda Campins, presidenta del Comitè Científic Assessor del Govern, considera que aquesta decisió s'ha pres sense tenir "prou evidències científiques". En una entrevista a Catalunya Ràdio, la doctora ha considerat que el canvi en el protocol sanitari respon a motivacions econòmiques.
"És un risc", ha reconegut la doctora Campins. No s'ha mostrat completament en contra de reduir les quarantenes, sinó de la celeritat amb què s'ha aplicat la mesura al conjunt de la població. Trobaria bé reduir les quarantenes entre els col·lectius de treballadors essencials, però no a la població general. També ha remarcat que voldria que després dels set dies de quarantena, hauria de ser necessari fer-se un test per confirmar que ja no s'arrossega una càrrega vírica que pugui ser contagiosa.
Per altra banda, Salut no s'ha mostrat en contra de la mesura de reduir la quarantena en aquests casos, però ha aprofitat per exigir al Ministeri més claredat i coherència en els missatges que envia a la ciutadania. Tanmateix, per aturar aquesta sisena onada no calen només quarantenes o terceres dosis, ha recordat la doctora Campins. També és necessari seguir la resta de mesures sanitàries que s'han imposat les darreres setmanes, les quals són menys restrictives del que el Comitè Científic Assessor que presideix Campins va proposar inicialment. "Si les coses es fan bé, s'hauria de començar a notar una davallada en una setmana o deu dies", ha augurat.
Esperança en una etapa de la pandèmia
Entre els missatges que més ha remarcat la doctora Campins en la seva entrevista ha estat la gran informació que encara ens falta sobre la variant òmicron. Per això, en ser preguntada per la nova estratègia d'Israel perquè la població es contagiï massivament, la doctora ha respost: "És molt d'hora per fer aquestes afirmacions, seria diferent si tot el món tingués una bona cobertura vacunal que dificultés l'aparició de noves variants".
Davant la nova variant que sembla menys letal, diverses administracions obren la porta a poder considerar el coronavirus una malaltia endèmica, però Campins ha alerta que aquestes etiquetes es poden estar repartint sense tenir tota la informació necessària. Una nova classificació del virus es podrà fer "quan tinguem un nombre de casos que no ens afecti a l'assistència sanitària, aleshores podríem dir que és endèmica. Es fa molt difícil saber ara quan arribarà això", ha exposat.