Magda Campis, cap de Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l'hospital Vall d’Hebron, ha mostrat la seva preocupació per la situació de la pandèmia. En una entrevista a Catalunya. Ràdio, ha volgut explicar com estan augmentant els ingressos als hospitals catalans en aquesta cinquena onada del coronavirus, que afecta sobretot a la població més jove, entre els 20 i 29 anys. Tot i que generalment aquesta franja d'edat passava la malaltia de manera asimptomàtica, Campins ha assegurat que també es pot complicar i que per això, les unitats de cures intensives s'estan omplint dia rere dia. De fet, entre els nous pacients hi ha "gent jove, de 22, 25, 27 anys".

17 menors de 30 anys, crítics  

Segons ha notificat el Departament de Salut, en les últimes 24 hores han ingressat 118 nous pacients als hospitals per símptomes derivats de la covid i 25 a les UCI. Amb aquest increment, en total hi ha 1.545 persones ingressades per culpa de la pandèmia, 272 en situació crítica.

D'aquestes, 17 tenen menys de 30 anys, 1 infant de 0 a 9 anys, 2 adolescents de 10 a 19 i 14 joves en la vintena. El grup amb més persones a les UCI és el de 60-69 anys, amb 76 ingressats, a qui se'ls va decidir inocular la vacuna d'AstraZeneca, que necessita més temps entre les dues dosis i per tant, encara hi ha gent no protegida amb la pauta completa. 

Les UCI, sense vacunats 

En aquest sentit, Campins ha alertat que el missatge que aquesta onada no tindria impacte als hospitals perquè afectada a persones en la vintena que no patien complicacions, és fals: "Els joves també es poden complicar i haver d'anar a les UCIS, que ara mateix ja estan molt plenes". Amb tot, però, ha volgut destacar que els crítics no estan vacunats, fet que demostra la seva efectivitat: "La gran majoria de les persones ingressades no estan vacunades. Com a molt, només porten una dosi". 

Un jove es vacuna a la Fira de Cornellà / Carlos Baglietto

Per tot plegat, ha alertat que és necessari rebaixar els contagis, si no "no tindrem prou capacitat per atendre els nous pacients". Per aconseguir-ho, tot i que la base és que la gent es vacuni, Campins ha apuntat que els efectes en gent que encara no està protegida "trigaran a notar-se un mes o mes i mig". Per això, ha demanat a la població que sigui conscient del risc de la situació i que compleixi les noves mesures que ha aprovat la Generalitat. "La distància, evitar les aglomeracions, portar la mascareta a l'interior, que es compleixi el toc de queda, i que no es facin grans reunions socials. Això és imprescindible, perquè, ara mateix, només amb la vacuna, no podem aturar els virus", ha avisat. 

Campins ha reaccionat a les disculpes del conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en les que assegurava que les dades actuals demostren que  "no s'ha fet tot bé". Ella ha considerat que en el moment en què es van relaxar les restriccions, "es podia fer". En canvi, sí que ha criticat que "es va trigar massa a prendre mesures, quan la situació ja estava desbocada i el creixement era exponencial". 

Reclama la col·laboració publicoprivada 

"No esperàvem que aquesta onada tingues aquest impacte", ha reconegut Campins. Segons la metgessa, quan al Regne Unit van tornar a créixer els contagis a causa de la variant delta, tot i tenir bona part de la població vacunada, "vam veure que ens afectaria, però mai de manera tan important". Aquesta onada, a més, ha arribat a l'estiu, quan part del personal sanitari es troba de vacances després de molts mesos de feina intensa, unes vacances "que s'han de fer, no podem dir-li a la gent que torni", ha exposat Campins.

Per això, ha recordat que durant la primera onada, al març-abril de 2020, tot i que els hospitals es van desbordar, comptaven amb la col·laboració dels centres privats, "funcionàvem junts i podíem derivar pacients, cosa que ara mateix no passa". Així, ha reclamat poder tornar a fer equip amb aquests hospitals i treballar plegats: "Tenim equipaments, però no tenim personal. Necessitem mans", ha sentenciat. 

A la imatge principal, metges atenen un pacient a una UCI de l'Hospital del Mar, Barcelona, durant la segona onada de la pandèmia. / Sergi Alcazar