Nou avenç a un hospital català, en aquest cas el Germans Trias i Pujol de Badalona (Can Ruti), que ha esdevingut el primer hospital de l'Estat en dur a terme les primeres mastectomies desenvolupades mitjançant una plataforma robòtica. En concret, s'ha aconseguit operar amb èxit dues dones que ja es recuperen satisfactòriament als seus domicilis, després de ser sotmeses a aquest procediment quirúrgic i a una immediata reconstrucció de les mames, tal com informa el centre. La primera pacient operada presentava una lesió a la mama esquerra precursora de càncer de mama i múltiples lesions de risc a ambdues mames. Per això, es va decidir optar per la mastectomia com a mesura preventiva, per després dur-li a terme una reconstrucció de les dues mames.
Ara, la pacient, d'uns 45 anys consideren que va ser una decisió molt encertada, tenint en compte els seus resultats, l’estat del teixit extirpat i com s'està recuperant. Després de l'operació, explica la pacient, nota més sensibilitat de l’esperada a la mama i confia que el seu cas pugui ajudar a altres dones a optar per aquest procediment. Per altra banda, la segona pacient (en aquest cas de 55 anys) ja presentava una neoplàsia a la mama dreta, que va ser extirpada i reconstruïda amb una pròtesi.
Fins ara, el més habitual era que aquestes intervencions es duguessin a terme amb una cirurgia oberta convencional, però, tal com informa el mateix hospital, en els últims anys s’ha evolucionat cap a la via endoscòpica. Aquesta es basa en petits orificis a la pell que permeten l’entrada d’una càmera i material quirúrgic per dur a terme el procediment. Ara, l'equip al darrere d'aquestes intervencions, encapçalat per les cirurgianes Lidia Blay i Icíar Pascual, suposa una passa endavant, ja que les intervencions via robòtica són pioneres a l’Estat.
Millores pels pacients i cirurgians
Els resultats que s’havien obtingut fins ara amb la via endoscòpica i sense haver de recórrer a la cirurgia robòtica de mama, ja representaven una millora respecte a la cirurgia oberta, però ara s’ha volgut fer un pas més enllà i apostar per aquesta nova tècnica que ofereix més beneficis per a les pacients. A diferència de la cirurgia oberta, operar amb la plataforma robòtica permet fer ferides més petites, lesionant menys la pell, millorar l’estètica, ja que la mida de les cicatrius es redueix a una petita incisió a l'aixella. A més, també permet operar amb més precisió, perquè els instruments es mouen en múltiples moviments, i ofereix un imatge més ampliada i en 3D. Els beneficis no només són pels pacients, sinó també pels cirurgians, ja que el professional treballa acoblat a una consola que millora la seva ergonomia durant la intervenció.
Encara en fase d’estudi, tot plegat redunda en la recuperació de les pacients, que en el cas de les mastectomies pot suposar una major preservació de la sensibilitat a l’arèola i al mugró, gràcies a una menor manipulació i dany als nervis de la mama. A més, determinats estudis encara en marxa avançarien que la cirurgia mínimament invasiva en el càncer de mama per a aquestes operacions reduirien les complicacions postoperatòries i podrien contribuir a disminuir les cèl·lules cancerígenes lliures a la sang.