La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest dilluns que a Catalunya cap de les persones que ha estat inoculada amb la vacuna d'AstraZeneca i la Universitat d'Oxford ha rebut la segona dosi que requereix aquest tractament que, de moment, s'havia començat a subministrar a persones que treballen en serveis essencials com professors o policies. Així ho ha detallat en una roda de premsa, posterior a la realitzada per la ministra de Sanitat, Carolina Darías, on ha anunciat que Espanya suspèn de manera cautelar i temporal l'ús de la vacuna d'AstraZeneca.
Aquesta mesura, que també han adoptat altres països com Alemanya, França i Itàlia, s'ha aprovat en un Consell Interterritorial d'urgència, en el qual han participat la ministra de Sanitat i els consellers del ram de les diferents autonomies. Aquesta decisió s'ha pres després que diverses persones hagin patit trombosis un cop vacunades. Per això, tant les autoritats espanyoles com catalanes han comunicat que ara estan a l'espera que l'Agència Europea del Medicament (EMA) analitzi els possibles efectes secundaris d'aquest vaccí per reprendre la campanya amb el tractament d'AstraZeneca, que requereix dues dosis.
"Només fa un mes que havíem pogut vacunar amb aquesta vacuna, per la qual cosa tenim un marge suficient per veure que fem amb les segones dosis", ha defensat Vergés.
Protecció del 85%
Per la seva part, el director de Salut Pública, Josep Maria Argimon, que ha comparegut amb Vergés, ha destacat els beneficis que comporta per les persones que han rebut la primera injecció d'aquest medicament. "Amb una sola dosi, aquesta vacuna redueix un 85% les hospitalitzacions", ha detallat.
D'altra banda, tant Argimon com Vergés han remarcat que el fet que ara se suspengui la vacunació no implica que aquesta decisió sigui iniciativa. En aquest sentit, el director de Salut Pública ha argumentat que tots els medicaments "tenen efectes secundaris", per la qual cosa ara es tracta d'avaluar els riscs i els beneficis que té el vaccí d'AstraZeneca. En cap cas, ha manifestat Argimon, es posa en dubte l'eficàcia del tractament, sinó que s'està analitzant els avantatges i repercussions que pot tenir sobre les persones que el reben.
A més, ha subratllat que, de moment, s'han detectat pocs casos de persones que hagin desenvolupat una trombosi després de ser vacunades. En concret, s'ha administrat aquest tractament a 17 milions de persones arreu del món, de les quals onze han patit aquesta patologia. Una d'elles és una dona de Noruega que ha mort, han informat des del Rikshospitalet d'Oslo.
Davant d'aquesta situació, aquesta mateixa tarda Salut ha deixat d'inocular el tractament d'AstraZeneca alhora que ha cancel·lat la campanya de vacunació que tenia programada pels pròxims quinze dies amb el medicament d'aquesta farmacèutica, ja que es continuaran administrant les dosis de Pfizer i Moderna acord al pla previst. Amb aquesta iniciativa, s’han immobilitzat unes 127.000 les vacunes d'AstraZeneca, a l'espera que es pronunciï l'EMA.
Tot i això, Vergés també ha enviat un missatge tranquil·litzador a la població, ja que ha defensat que treballen en xarxa amb diverses autoritats sanitàries tant nacionals com internacionals. A més, ha posat l'accent que la manera com s'està gestionant aquesta situació és una demostració que el sistema de farmacovigilància funciona.
Per la seva part, l'Agència Europea del Medicament (EMA) preveu publicar el pròxim dijous les noves conclusions i recomanacions sobre la vacuna d'AstraZeneca perquè els seus experts estan "analitzant amb gran detall totes les dades disponibles" dels casos de tromboembolisme. De moment, manté la seva recomanació positiva sobre el fàrmac.