El coronavirus està a l’alça al nostre país. Els contagis no han parat de créixer en les darreres setmanes i, tot i que molts casos ja ni tan sols es notifiquen, els hospitals estan notant la pressió. Per què està passant això? Doncs hi ha dos principals culpables: les subvariants d'òmicron BA.4 i BA.5, que són les que circulen majoritàriament a casa nostra i que tenen un capacitat de transmissió major. Segons els experts, aquestes noves subvariants transmeten, fins i tot, en persones que han passat la malaltia recentment i podrien escapar de la vacunació. A més, són més contagioses que la mateixa òmicron, que ja era molt més transmissible que la delta, que al seu temps ja ho era més que les anteriors.
La pandèmia ha demostrat que quant més muta el coronavirus, més contagiós s’està tornant. La primera variant de la covid, la de Wuhan, tenia una capacitat de contagi de 3.3; la Delta, de 5.1: la primera Òmicron, la BA, de 9.5; l’Òmicron BA.2, de 13.3; i l’Òmicron BA.4 i BA.5, les majoritàries actualment, de 18.6. Així ho assegura el darrer estudi de Medrxiv, que apunta que les persones de més de 60 anys i els col·lectius més vulnerables són els grans perjudicats d’aquesta nova onada.
Segons el que se sap fins ara de la BA.4 i BA.5, podrien burlar els anticossos produïts per la infecció natural i per les vacunes. Per això, no es descarten els casos de reinfecció. Malgrat l'augment de casos, aquesta nova subvariant no sembla més greu que les anteriors. Les vacunes continuen mostrant un nivell alt de protecció per evitar casos greus i morts. Tot i això, cal posar de manifest que quan pugen els casos, també pugen les hospitalitzacions i els ingressos a les UCI.
Què passa amb la variant Centaurus de la covid?
Paral·lelament, la Organització Mundial de la Salut ha identificat una nova variant de la covid, actualment anomenada "centaurus" o BA.2.75. S'ha descobert a l'Índia i , de moment, encara és massa aviat per saber si té propietats d'invasió immune addicional o si és més greu clínicament. El que sí que sembla clar és que és més transmissible. La BA.2.75 no s’ha detectat a casa nostra, tot i que els experts sanitaris la segueixen de ben a prop, però sí que circula a una desena de països, com al Japó, Alemanya, al Regne Unit, al Canadà, als Estats Units, Austràlia o Nova Zelanda.
Què passa amb la quarta dosi de la vacuna contra la covid?
En aquest context encara no està clar si es punxarà a la població general la quarta dosi de la vacuna contra la covid. Els experts i les autoritats sanitàries pressionen per obrir la vacunació. En aquesta línia, el Departament de Salut ha proposat al Ministeri de Sanitat que estudiï avançar la quarta dosi de la vacuna contra la covid als majors de 80 anys, quelcom que fins ara estava reservat als immunodeprimits. Així ho ha explicat el conseller del ram Josep Maria Argimon, que ha detallat que el que han demanat a la Comissió de Salut Pública que revalori la possibilitat d'administrar la quarta dosi a aquest col·lectiu abans de la tardor per més protecció.