Els casos confirmats de verola del mico a Catalunya pugen a 2.138, dels 3.008 sospitosos o probables, segons les darreres dades facilitades per Salut. La majoria dels confirmats són homes entre els 20 i els 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 14 de setembre. Des que va començar la vacunació, el 21 de juliol, fins a aquest dijous, s'han administrat 6.681 dosis de la vacuna contra la malaltia en diversos centres repartits arreu del territori. El Departament de Salut va habilitar el 13 de setembre un nou punt de vacunació a la Fira de Barcelona disponible els 7 dies de la setmana en horari de matí i tarda. Gairebé tots els casos registrats de verola del mico han presentat febre, fatiga, inflamació dels ganglis i erupcions a la pell.
Fins al moment, les complicacions greus que s'han descrit són la proctitis (una inflamació del recte que pot causar diarrea) i afectacions oculars, que a vegades han requerit hospitalització, però que ja estan donats d'alta. Segons ha informat el Departament de Salut, la majoria de lesions provocades per la malaltia s’han localitzat en les àrees genital, perioral i perianal, i en la major part dels casos també s'ha presentat en altres localitzacions. El mecanisme de transmissió més probable ha estat el contacte durant les relacions sexuals majoritàriament i sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.
Pugen els casos de verola del mico a Espanya
En el conjunt de l'estat espanyol, s'han notificat un total de 7.122 casos confirmats de verola del mico, 39 casos més que els registrats en l'últim informe del passat dimarts, segons les dades de la Xarxa Nacional de Vigilància Epidemiològica (RENAU), a dia 23 de setembre. L'últim informe publicat pel Ministeri de Sanitat, mostra que 2.463 casos s'han registrat en la Comunitat de Madrid i 2.136 a Catalunya. Els segueix Andalusia on ja s'han detectat 854 casos, Comunitat Valenciana 510, País Basc 231, Balears 205, Canàries 168, Galícia 121, Castella i Lleó 80, Aragó 74, Murcia 67, Castella-la Manxa 62, Astúries 58, Cantàbria 34, Extremadura 32, Navarra 21 i La Rioja 6.
La corba està en descens
El cap de la unitat de VIH-SIDA de l’Hospital Clínic de Barcelona, Josep Mallolas, creu que la corba epidemiològica de la verola del mico està “clarament en descens”. Ho ha dit en una entrevista al podcast ‘Filling de sink’ de Catalan News, on també ha recordat que cal ser “prudents” després de diversos precedents en altres malalties, com per exemple la covid. Actualment, el centre atén unes 1.500 persones amb relacions sexuals de risc que reben la profilaxis preexposició (PrEP) i que, segons Mallolas, si no ho fessin “s’infectarien”. En aquest sentit, tot i que la verola del mico no és una malaltia pròpiament de transmissió sexual, aquesta està sent una de les vies principals de contagi. Mallolas recorda que “no cal tenir sexe” per tenir la verola del mico, però admet que aquelles persones que tenen un alt nombre de relacionals socials i sexuals tenen més possibilitats d’infectar-se. De fet, un dels col·lectius de més risc, assenyala, és el d’aquelles persones que fan servir drogues en el context de les relacionals sexuals – popularment conegut com ‘chemsex’ – les quals també tenen una elevada incidència pel que fa a les malalties de transmissió sexual.