Els contagis de grip segueixen augmentant a Catalunya. Segons les dades actualitzades aquests dimarts pel Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (SIVIC), actualment hi ha 375 casos per 100.000 habitants. D'aquesta manera, el país se situa en un "nivell epidèmic molt alt". A hores d'ara, el nombre de casos de grip superen el pic de l'any passat, el qual era de 363 per cada 100.000 habitants. El Departament de Salut preveu que s’arribi al pic en els pròxims dies. 

Les dades actualitzades pel SIVIC mostren que la setmanada passada, entre el 6 i el 12 de gener, s’han diagnosticat als CAP 235 casos per 100.000 habitants l’any passat, el pic va arribar abans i es va situar en una taxa de 192 diagnòstics. Aquesta onada de grip està tensionant els centres hospitalaris catalans, però s'espera que en poc arribi al seu pic. Així ho ha explicat en una entrevista a El matí de Catalunya Ràdio el secretari general de Salut, Esteve Fernández, qui ha detallat que es preveu que el pic arribi a principis de la setmana vinent. 

Per altra banda, la incidència d'altres infeccions respiratòries són molt menors. Per exemple, de coronavirus, que anys anteriors era el principal focus de preocupació, hi ha una taxa aproximada de 25 casos per cada 100.000 habitants. En canvi, el rinovirus registra una major taxa d'incidència, amb 145 casos per cada 100.000 habitants. 

Cobertura vacunal 

Alguns col·lectius tenen una taxa de vacunació de la grip baixa. Concretament, cobertura vacunal davant la grip és del 66% per a més grans de 80 anys, del 52% per a les persones entre 70 i 79 anys i del 37% en el conjunt de la població. En canvi, en el cas de la covid-19, la xifra se situa en el 56% per a més grans de 80 anys, en el 41% per a les persones entre 70 i 79 anys i en el 29% en el conjunt de la població.

Davant aquestes taxes de vacunació, el departament de salut anima a vacunar-se no només als grups de risc, sinó que ha obert l'accés de vacunes a tota la població. 

No cal mascareta

Fernández, com ja va avançar ahir, ha remarcat que malgrat que els contagis continuen a l'alça, no és necessari imposar la mascareta de manera generalitzada. Sí que s'està demanant als professionals sanitaris que visiten als centres sanitaris que la portin, no només en zones compromeses on hi ha pacients immunodeprimits sinó també en les consultes habituals. "En funció de com evolucioni, veurem", ha manifestat.

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!