La prestigiosa Universitat Stanford acaba de publicar la llista World's Top 2% Scientists, que classifica els investigadors més influents del món. El Dr. Manel Esteller, cap del grup d'Epigenètica del Càncer de l'Institut Josep Carreras, ha estat reconegut una vegada més entre el grup del 2% de millors investigadors del món a totes les àrees de la ciència. El doctor Manel Esteller, professor de recerca ICREA a l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras (IJC), i catedràtic de genètica a la Facultat de Medicina de la Universitat de Barcelona, ha estat reconegut per la prestigiosa Universitat Stanford dels Estats Units al grup del 2% dels investigadors amb més impacte a nivell mundial en totes les àrees de la ciència. El propi Esteller ha indicat en un missatge a X que està sorprès per la fita aconseguida.
Overwhelmed by my inclusion in the list of "World’s Top 2% Scientists" developed by Stanford University @Stanford . In debt to my team all these years; current institutions @UniBarcelona @icreacommunity @CarrerasIJC @ciberonc ; past institutions @JohnHopkinsUni1 @HopkinsMedicine… pic.twitter.com/GRHprrIqHw
— Manel Esteller (@ManelEsteller) September 25, 2024
L'estudi ha estat publicat recentment pel Centre de Dades de Ciències Biomèdiques, Estadística, Meta-Anàlisi i Innovació (METRICS) de la Universitat Stanford. Els autors han considerat més de 217.000 investigadors en tots els camps de la ciència a nivell mundial quant a les citacions dels seus descobriments, principal autoria dels mateixos i la seva transcendència per a altres científics. A l'estudi es conclou que el Dr. Esteller ocupa la posició 125 del rànquing esmentat (top 0,05% internacional), sent el primer investigador de la llista d'entre els que treballen a Espanya.
L'especialitat del doctor Esteller
Les investigacions del Dr. Manel Esteller se centren en els mecanismes implicats a controlar l'activitat genètica, l'anomenada epigenètica, aplicada a l'estudi de les malalties humanes, principalment el càncer. Els resultats fruit de les investigacions han aconseguit, a més de desxifrar les bases moleculars de moltes patologies, el desenvolupament de nous biomarcadors diagnòstics i noves teràpies.
L'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras L'Institut Josep Carreras (IJC) té com a objectiu promoure, desenvolupar, transferir, gestionar i difondre la investigació, el coneixement científic i tecnològic, la docència i la formació al camp de la leucèmia, altres hemopaties malignes i càncer en general. Actualment, l'Institut compta amb 40 grups de recerca que estudien els aspectes epidemiològics, preventius, clínics, translacionals i bàsics del càncer. A més d'estar acreditat com a Centre d'Excel·lència Severo Ochoa pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats – Agència Estatal de Recerca, l'IJC també forma part de CERCA, centres de recerca d'excel·lència de la Generalitat de Catalunya, i està acreditat per la Fundació Científica de l'Associació Espanyola Contra el Càncer.