L'onada de grip a Catalunya "sembla haver superat el pic" aquesta mateixa setmana, segons es recull a la darrera actualització del Sistema d'Informació per a la Vigilància d'Infeccions a Catalunya (Sivic). Concretament, l'última actualització exposa: "L'onada epidèmica de la grip sembla haver superat el pic epidèmic aquesta setmana, tal com es preveia amb l’anàlisi dels pics de grip en períodes prepandèmics, que normalment se situaven entorn de les setmanes 2-3. El pic estimat d'incidència s’ha situat en 363 casos per 100.000 habitants, major que l’any passat i semblant al d’anys anteriors a la pandèmia on va arribar a situar-se entorn de 350-400 casos per 100.000 habitants". Tanmateix, la transmissió del virus de la grip segueix estant alta.
Per distribució, la grip és el virus més freqüent (39,9%), seguit del rinovirus (11,9%), la covid (9,2%) i el VRS, virus sincicial respiratori (5,9%). A la població pediàtrica, la positivitat dels multitests mostren també la grip com el virus més circulant (47,9%), en descens respecte a la setmana prèvia, seguit del VRS (5,8%), que segueix en descens. Respecte a l'onada de VRS el Sivic apunta que segueix en descens i que el seu pic d'incidència és "clarament inferior" a l'any passat: es manté la tendència de finalització de l'onada epidèmica actual.
El descens en la incidència no es limita a la grip i el VRS, pel que fa a en covid també continua la tendència als descensos, per infeccions i ingressos relacionats. En concret, hi ha 625 persones ingressades en llits convencionals, 169 menys que la setmana anterior, i 26 persones ingressades a la unitat de cures intensives (UCI), 4 menys que la setmana anterior. La variant que predomina és la del covid-19 JN.1.
Dins de les previsions de Salut
El passat dilluns, el conseller de Salut, Manel Balcells, va apuntar que s'esperava a superar el pic d'incidència de la grip aquesta setmana, malgrat que va demanar prudència: "Sembla que comença a baixar". Balcells ja va avançar que, si no hi ha un canvi de tendència, el nombre d'infeccions començarà a baixar. Tanmateix, va subratllar que això no implica que s'hagin de deixar de banda les mesures de prevenció habituals per evitar els contagis. El conseller va insistir en la importància de mantenir aquestes mesures especialment al voltant de les persones més vulnerables davant aquests virus respiratoris. A més, Balcells va afirmar que, malgrat l'onada de virus respiratoris, només s'ha desprogramat operacions no urgents "de manera puntual" als centres sanitaris catalans.