Catalunya té una de les taxes de trasplantaments més altes del món i això és possible gràcies a la solidaritat dels donants i les seves famílies, que amb el seu gest altruista, ofereixen una nova oportunitat de vida a moltes persones trasplantades. Si l'any 2023 a Catalunya es va batre un rècord històric amb 1.393 trasplantaments i 571 donants, ara s’ha conegut una altra dada per a l’esperança de moltes persones que esperen un òrgan: Catalunya ha assolit durant aquest mes de març un nou rècord en trasplantament d’òrgans i donació en un únic mes. Aquest nou màxim històric ha estat de 171 trasplantaments d’òrgans, dels quals 11 han estat realitzats a pacients pediàtrics, i 49 donacions de cadàvers. Aquests 171 trasplantaments superen les 162 intervencions fetes el novembre de 2019, que fins ara era el màxim de trasplantaments fets en un sol mes.
Activitat rècord als hospitals
Així, els hospitals catalans han aconseguit al llarg del mes de març d’aquest 2024 un volum d’activitat rècord, tant en nombre de donants cadàver obtinguts com de trasplantaments d’òrgans realitzats, segons reflecteixen les dades de l’Organització Catalana de Trasplantaments (OCATT), que s’han fet públiques aquest dimecres. Unes xifres excel·lents que segueixen la tendència a l’alça del 2023, un any de rècord al nostre país. El conseller de Salut, Manel Balcells, ha celebrat aquestes dades que signifiquen una nova oportunitat per a molts pacients: “Les xifres són extraordinàries, conseqüència de l’esforç, la dedicació i el treball de molts equips professionals del conjunt d’hospitals del territori català, un motiu d’orgull per al sistema de Salut i per a la societat catalana. A més, cal dir que és un èxit a l'abast de poques societats i sistemes sanitaris”.
Durant els tres primers mesos de l’any 2024, s’han fet a Catalunya 390 trasplantaments d’òrgans, mentre que al mateix període del 2023 se’n van fer 397, la qual cosa suposa un -1,8%. Per tipus d’òrgans, durant els mesos de gener, febrer i març de 2024, s’han realitzat 271 trasplantaments renals, 65 hepàtics, 17 cardíacs, 27 pulmonars i 10 pancreàtics, una activitat similar a la de l’any passat (273, 68, 17, 31, 8, respectivament) en tots els casos. “L’activitat de 2023 va ser espectacular, amb una taxa de 176 trasplantaments per milió d’habitants. Però el que és més admirable és la capacitat de seguir superant aquells resultats increïbles, tal com s’observa en aquest mes de març”, ha dit Jaume Tort, director de l’OCATT. Unes xifres inferiors s’observen en la donació de viu, amb 42 donants vius l’any 2023 respecte als 49 de l’any anterior, un -14,3% menys.
Més de 1.200 persones esperen un òrgan
Pel que fa a les persones que estaven a l’espera d’un trasplantament d’òrgan a 31 de març d’aquest 2024, eren un total de 1.247, de les quals la majoria esperaven un ronyó (1.131). La resta, 37 persones, esperaven un trasplantament hepàtic; 30 cardíac, 52 de pulmó i 20 de pàncrees. D’aquests 1.247 pacients a l’espera de trasplantament, 10 eren pediàtrics. “Esperem poder mantenir aquest ritme de trasplantaments per al benefici de les persones que n’esperen un”, ha afegit Tort.
Aquests bons resultats no serien possibles sense l’altruisme i la generositat dels donants i de les seves famílies. Així, amb relació a la donació de cadàvers, els 110 donants vàlids gestionats en aquests tres primers mesos de 2024 representen un augment del 10,0% respecte al 2023 (100). Com en el cas del trasplantament, març també ha estat un mes de rècord en donacions, amb 49 donants cadàver reals (donant del qual s’ha extret almenys un òrgan) obtinguts entre els equips de coordinació dels hospitals catalans. Per això, l’OCATT i el sistema de Salut de Catalunya volen destacar la generositat i la solidaritat dels donants i de les seves famílies que, gràcies al seu gest altruista, han fet un regal de vida i d’esperança a moltes persones que ho esperaven. Igualment, reconeixen la feina i el compromís de tots els professionals sanitaris i no sanitaris vinculats al procés de donació i trasplantament que fan possible aquests resultats excel·lents.