El pla antitabac del Ministeri de Sanitat troba pocs suports. La proposta de la ministra Mónica García per ampliar els espais sense fum va ser presentada als representants dels governs autonòmics a mitjans de març, en la reunió de la Comissió de Salut Pública del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (SNS), i de cara a la trobada del divendres tot fa preveure que es constatarà aquest rebuig. Només cinc territoris de l'estat, entre els quals hi ha Catalunya, confirmaran el seu vistiplau a un pla que tirarà endavant igualment. També les Canàries, Navarra, Astúries i Euskadi han confirmat ja el seu suport.
A l'altra cara de la moneda hi ha la resta de territoris. Ara bé, cal destacar que tots els rebuigs han vingut de part de comunitats autònomes governades pel Partit Popular, a més de Castella-La Manxa, on governa el PSOE de la mà d'Emiliano García-Page, de l'ala dretana dels socialistes. Aquestes regions han assegurat que no estan d'acord amb el procediment escollit pel Ministeri de Sanitat per tirar endavant el pla, i per això no emetran cap vot.
Aquest divendres hi haurà un pronunciament oficial. Ara bé, l'equip de Mónica García ha decidit no presentar el pla a votació per l'evident rebuig que provocaria per l'enrocament del PP. De fet, el secretari d'estat de Sanitat, Javier Padilla, ha revelat aquest matí l'estratègia antitabac tirarà endavant "encara que el PP no li doni suport". Finalment, el full de ruta contra el fum no imposarà mesures —com s'havia plantejat en un primer moment— sinó que crearà un paraigua ampli que posteriorment s'aterrarà en forma de lleis concretes. En tot cas, no es delimiten els espais públics en què no es podrà fumar, si bé s'acabaran ampliant un cop la llei s'aprovi amb el suport de la majoria parlamentària al Congrés dels Diputats.
Els detalls del pla contra el tabac
La ministra de sanitat, Mónica García, va presentar fa unes setmanes el pla antitabac als representants dels governs autonòmics. El Pla Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme (PIT) 2024-2027, és un document de 140 pàgines en el qual es treballa des del 2021, que endureix les mesures per lluitar contra el consum del tabac i recull una mesura especialment polèmica, que ja compta amb una forta oposició per part de diferents sectors de l’economia de l’estat espanyol, en especial de l’hostaleria, com és la de prohibir fumar i vapejar a les terrasses dels bars i restaurants, sota el nom més tècnic de prohibir fer-ho en “determinats espais comunitaris i socials a l’aire lliure”. El pla també prohibeix fumar i vapejar en “certs espais de l’àmbit privat, especialment aquells amb presència de menors”, com en domicilis o al cotxe.
A més, proposa impulsar mesures fiscals per tal de modificar els impostos i que així es pugui aconseguir un augment dels preus, tot i que aquesta és una qüestió que depèn del ministeri d’Hisenda, i no de Sanitat. El text també proposa incorporar els fàrmacs a la cartera de prestacions del Sistema Nacional de Salut (SNS), i la prohibició de llançar burilles en vies públiques i espais naturals.