Catalunya ha arrencat la campanya de vacunació contra el virus del papil·loma humà (VPH) en nois. A partir d'aquest mes d'abril els nois de fins als 18 anys es podran vacunar, ampliant així la franja d'edat dels 15 als 18 anys. Així doncs, els nois nascuts entre 2007 i 2010 podran rebre una única dosi als centres d'atenció primària (CAP). La protecció davant el VPH per prevenir sobretot el càncer de coll d'úter va començar el curs escolar del 2008-2009 per a les nenes que feien 6è de primària, i des del 2022-23, es vacuna també de forma sistemàtica els nens d’entre 11 i 12 anys. L'objectiu del Departament de Salut és arribar als 150.000 joves que fins ara per edat no s'havien pogut vacunar i fan una crida a "protegir-se a ells i al conjunt de la població".
Ampliació de l'edat de vacunació
El papil·loma és un virus molt freqüent que es transmet mitjançant relacions sexuals i que pot infectar tant homes com dones a les àrees anogenital i orofaríngia. Els nois de fins a 18 anys interessats poden sol·licitar hora al seu CAP per rebre la vacuna, i les noies de fins a 25, que encara no s’hagin vacunat, també ho poden demanar. Malgrat que el càncer més freqüent a conseqüència d'aquest virus és el de coll d'úter, els homes també poden patir càncer d’anus, penis i orofaringe, així com berrugues genitals no canceroses.
En la presentació de la campanya de vacunació aquest divendres al CAP Casernes de Barcelona, el secretari de Salut Pública, Esteve Fernández Muñoz, ha remarcat que s’han adquirit un total de 150.000 dosis de la vacuna, amb un cost aproximat de 7 milions d’euros, i que “l’objectiu és arribar al 90% de cobertura en els nois nascuts entre els 2007 i 2010”. Ha destacat la importància de la vacunació en els joves d'entre 15 i 18 anys, "és important perquè tenen risc de patir la infecció; perquè vacunant-se contribueixen a la immunitat de grup i perquè són els propagadors, fan de vector, i per tant vacunant-se estan protegint, també, a la població femenina". A banda d'ampliar l'edat dels nois, també s'han ampliat les recomanacions de vacunació contra el VPH en persones amb condicions de risc ampliant les edats per a rebre la vacuna, així com la revisió de les recomanacions de dosis necessàries per a completar la pauta.
La importància de les vacunes
El VPH és una infecció de transmissió sexual (ITS) que estima que el 85-90% de les dones i dels homes sexualment actius adquiriran en algun moment de la seva vida. Es coneixen més de 200 genotips diferents del virus del papil·loma, i en cas dels humans, infecta principalment l’àrea anogenital i orofaríngia, tant d’homes com de dones. La majoria de les infeccions s'eliminen de forma espontània sense que es produeixin ni símptomes ni lesions, però existeix un risc que persisteixin que es podria reduir amb la vacunació. Els preservatius redueixen de forma substancial la transmissió si es fa un ús habitual, tot i que, no garanteixen la protecció absoluta contra el virus perquè no cobreixen tota la superfície genital o anal.
Les vacunes que s'administren a Catalunya protegeixen contra 9 dels més de 100 tipus de VPH existents i representen el 90% de protecció contra el càncer de coll uterí i el 90% enfront de les berrugues anogenitals. L'any 2018, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) va aprovar l'estratègia europea de la salut dels homes, on es recomanaven polítiques i programes, i la Constitució europea dins del Pla Europeu de Lluita contra el Càncer, exposa que la vacunació és una eina per a la lluita contra el càncer.