Els CAP de Catalunya començaran a vacunar amb el fàrmac de Janssen contra la Covid-19 aquest dijous i divendres, un dia després que el ministeri de Sanitat hagi començat a distribuir els 146.000 vaccins entre les comunitats autònomes.
A Catalunya li correspon un total de 24.000 dosis, i cada CAP haurà de citar les persones de 70 a 79 anys del seu àmbit territorial, com ja es fa amb les de Pfizer.
La principal característica d'aquesta vacuna és que només és necessari aplicar una sola dosi. Fins ara, havien estat aturades a un magatzem central del de Sanitat a Guadalajara a l’espera que l’Agència Europea del Medicament (EMA) avalés el vaccí de Johnson&Johnson.
L'EMA avala la vacuna
Un fet que va succeir ahir dimarts, quan l'EMA va emetre un informe que catalogava les estranyes trombosis com a "efecte secundari infreqüent" del fàrmac. Aquestes van ser les conclusions de l'organització després d'estudiar la possible relació de la seva administració amb sis casos "greus" de trombosi amb trombocitopènia als Estats Units.
Més del 20,4% de catalans ha rebut la primera dosi
Mentrestant, la vacunació amb la resta de vacunes aprovades avança a Catalunya. Pel que fa al nombre de vacunats amb primeres dosis, aquest dimecres les dades en donen un total d'1.610.350. En les últimes 24 hores s'han posat 26.115 vacunes. 530.874 persones ja han rebut la segona dosi de la vacuna (27.373 en les últimes 24 hores). Precisament, l'efecte que té la vacuna en el control de la pandèmia s'ha demostrat ja a les residències, el primer col·lectiu que ha estat immunitzat juntament amb el personal sanitari.
Més del 20,4% de la població catalana ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la Covid, segons ha informat el Departament.
El període de vacunació va començar el 27 de desembre, com en la majoria de països de la Unió Europea, que han optat per seguir una estratègia conjunta.
Els contagis superen els 2.000
Pel que fa a la resta d'indicadors del coronavirus, es manté la tendència a la baixa, i tot i el lent descens, la pressió als hospitals continua sent alta. La situació als hospitals funciona com a indicador a tenir en compte per controlar la pressió que pugui rebre el sistema. Així, els ingressos hospitalaris i el nombre de pacients a l'UCI són dades per veure com evoluciona la pandèmia. I la pressió és més que evident. Pel que fa als ingressos, baixen respecte als d'ahir.
Salut n'ha notificat un total de 1.650 (20 menys). El pic d'ingressos per coronavirus es va assolir el passat 24 de gener, amb 3.038. Els pacients d'UCI baixen, dels 499 als 497, dos menys.