Catalunya és líder estatal en tuberculosi. Així ho han recollit aquest dimarts la Societat Espanyola d'Epidemiologia (SEE) i la Fundació Unitat d'Investigació en Tuberculosi de Barcelona (FuiTB), que han alertat per l'augment de casos a l'estat espanyol. Amb motiu del Dia Mundial de la Tuberculosi, el 24 de març, les dues entitats han indicat que la taxa de notificació de casos el 2022 va ser de 7,83 per 100.000 habitants (3.716 casos) —després del descens en la incidència durant els dos primers anys de la pandèmia—.

La xifra suposa un augment de l'1,83% respecte del 2021 (3.615 casos i una taxa de 7,69 per 100.000 habitants), el primer augment en la taxa des del 2012. A més, en aquesta ocasió la malaltia afecta també nens menors de 15 anys. La comunitat que va presentar major incidència va ser Catalunya, amb una taxa de 12,70 per 100.000 habitants. Per darrere es van situar Galícia (11,67) i el País Basc (10,98). En canvi, Extremadura (2,56), Castella-la Manxa (4,29), Andalusia (5,46) i Astúries (5,47) van ser les autonomies amb menys incidència. La SEE i al FuiTB han reclamat tenir "al més aviat possible" les dades del 2023, per poder completar i aprofundir en l'anàlisi de la situació.

La tuberculosi a Europa i el món

A escala mundial, l'any 2022 van emmalaltir de tuberculosi 10,6 milions de persones i en van morir 1,3 milions. Això duplica la mortalitat ocasionada pel VIH i la SIDA, segons les dades de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Les dues entitats han remarcat que la incidència mundial va augmentar un 3,9% entre el 2020 i el 2022, tot modificant la tendència descendent al voltant del 2% anual durant la major part de les dues últimes dècades.

En els països de la Unió Europea i l'Espai Econòmic Europeu, s'ha assolit un nivell d'incidència de menys de 10 casos per cada 100.000 habitants. Però encara hi ha nou estats europeus amb la càrrega més gran de tuberculosi multiresistent del món. El 2021, el Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC) va estimar que els països de l'Europa occidental amb més incidència van ser Portugal (16 casos per cada 100.000 habitants), Espanya (8,2 per cada 100.000) i Bèlgica (8,1 per cada 100.000).

Què és la tuberculosi?

Davant d'aquestes dades, i després dels canvis derivats de la pandèmia de la covid-19, la SEE i la FuiTB han advertit que la tuberculosi encara és una de les malalties infeccioses amb la morbimortalitat més alta. Sobretot, en els països i grups més pobres. En el nostre entorn socioeconòmic és veritat que està poc present i, per tant, ignorada. És per això que les dues entitats han demanat que el pla de prevenció i control de la tuberculosi a Espanya (2019) compti amb la implementació dels recursos suficients tant a escala estatal com a escala autonòmica.

El Departament de Salut recorda que la tuberculosi és una malaltia contagiosa produïda pel bacil Mycobacterium tuberculosis, que afecta principalment els pulmons. La patologia té una evolució lenta (de mesos o anys), però es pot presentar d'una forma aguda i més greu en les persones amb poques defenses com els infants, les persones grans o les persones amb altres malalties. El contagi pulmonar es fa per via aèria. La tuberculosi destrueix lentament l'òrgan afectat i, en el cas dels pulmons, hi arriba a formar el que es coneix com a cavernes. Malgrat tot, es pot evitar i curar si es pren seriosament com una amenaça per als individus i per a la salut pública. Això exigeix una prevenció, una diagnosi i un tractament eficaços i oportuns.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!