El temps que un pacient passa en els serveis d’urgències dels hospitals públics de l’estat espanyol supera la mitjana de les 3 hores i 17 minuts, segons una enquesta realitzada per l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU), que també situa a Catalunya al capdavant d’aquesta llista entre les comunitats autònomes. Així, les esperes acumulades més grans es donen en els hospitals públics catalans, amb 4 hores i 2 minuts, seguits pels del País Basc (3 hores i 45 minuts), Madrid (3 hores i 40 minuts), mentre que les esperes més reduïdes s’observen en Castella-La manxa (2 hores i 23 minuts), Castella i Lleó (2 hores i 46 minuts) i Andalusia (2 hores i 50 minuts).
Creixent insatisfacció entre els usuaris
El temps mitjà que transcorre fins a ser atès per un metge en les urgències d’un hospital públic és ja de 50 minuts, mentre que l’espera per l’especialista suma 1 hora i 14 minuts. I si a més s’ha fet una prova diagnòstica, cal sumar 2 hores i 15 minuts de mitjana en les urgències d’un hospital públic, sense comptar la darrera atenció de l’especialista, segons l’enquesta de l’OCU, realitzada a una mostra representativa de la població espanyola composta per 5.317 usuaris de serveis sanitaris. Els resultats revelen aquest elevat temps d’espera que, igual que succeeix amb l’atenció primària, provoca una creixent insatisfacció amb l’atenció prestada per la sanitat pública.
L’espera augmenta un 20% des del 2018
L’OCU adverteix que l'espera a urgències d'un hospital fins a ser atès pel primer metge ha augmentat un 20% els últims anys: dels 42 minuts que assenyalava l'última enquesta feta el 2018, als 50 minuts d'ara. En la mateixa línia de l'atenció primària, amb una espera que ja és de 8 dies naturals: només un 14% dels enquestats són citats amb el metge de família per al mateix dia o el següent, davant del 40% de l'anterior enquesta fa sis anys. De fet, la satisfacció amb tots dos serveis també ha baixat els últims anys, i en el cas dels hospitals baixa fins als 66 punts sobre 100.
Manca de recursos
L’OCU demana al Govern espanyol i als governs de les comunitats autònomes que augmentin la seva inversió en sanitat davant la preocupant manca de recursos de la sanitat pública que revela les dades d’aquesta enquesta. “De la mateixa manera que des de l'Estat s'ha garantit a les asseguradores privades la sostenibilitat econòmica de MUFACE, cal garantir la qualitat del Sistema Nacional de Salut, que atén un percentatge de ciutadans considerablement més gran. Començant per reforçar l'atenció primària als centres de salut, les deficiències dels quals contribueixen al col·lapse de les urgències”, afirma l’OCU, que manté la seva campanya “Més qualitat, menys esperes” perquè es compleixi el termini de menys de 48 hores per obtenir una cita no urgent en Atenció Primària, tal com van acordar els mateixos serveis públics de salut”.
#SanidadPública pic.twitter.com/ENUcIcJhXB
— jose (@nefeerr) February 1, 2025
Temps mínim de 10 minuts per pacient
L’OCU també exigeix que la consulta del metge de família comprengui un temps mínim de 10 minuts per pacient, una reivindicació històrica de l’organització i les associacions professionals sanitàries. Uns terminis, segons afirma l’Organització de Consumidors, que haurien de poder consultar-se de manera pública. Tanmateix, l’OCU considera precís reforçar els equips professionals, aconseguir que no hagin d’assumir tantes càrregues burocràtiques i prestigiar de nou l’especialitat de metge de família, que consideren el servei més bàsic de la sanitat pública.