Les dades registrades aquesta setmana pel Departament de Salut demostren l'estancament dels contagis i una tendència a la baixa de la cinquena onada de la covid a Catalunya. Aquesta, però, encara no és suficient, i el país es manté com a zona de màxima alerta segons el mapa de la Unió Europea. Aquesta és la tercera setmana consecutiva que el Centre Europeu de Prevenció Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) inclou Catalunya en els llistats de territoris més afectats pel coronavirus, a causa dels positius registrats.
La Unió Europea no recomana viatjar a les zones de risc màxim, que al mapa de l'ECDC apareixen identificades de color vermell granat. A aquestes zones, la incidència acumulada ha de superar els 500 casos per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies. Segons les dades actualitzades ahir pel ministeri de Sanitat, ara mateix la incidència catalana és de 1034,74, tot i que presenta una tendència a la baixa. Per altra banda, la incidència setmanal que recull el centre europeu, sobrepassa els 1.500 positius.
L'Estat, també en alerta màxima
A principis de juny, quan la pandèmia semblava controlada gràcies al procés de vacunació que avançava amb pas ferm i es començaven a relaxar les restriccions, el país celebrava que ja no era una zona vermella en aquest mapa i passava a ser de color taronja, amb una incidència de 109,45 casos. A principi de juliol, ja tornava a ser de color vermell i, fa dues setmanes, es tenyia d'aquest vermell fosc, juntament amb altres zones d'Espanya.
Llavors, Catalunya va passar a ser la tercera zona més afectada per la covid a Europa, només per darrere de Xipre i l'Algarve portuguès. Xipre encara és la zona amb més incidència acumulada, seguida de d'Espanya, que presenta un indicador global de 783 casos i els Països Baixos (634).
Pràcticament tot l'Estat es troba en risc màxim per coronavirus. Les úniques autonomies que es mantenen en un to de vermell més fluix, que representa un risc alt, són Castella-La Manxa, Múrcia i les Canàries. Aquestes, tot i presentar una tendència ascendent, tenen una incidència acumulada de 442,94, 387,54 i 470,78 casos, respectivament. Per tant, és possible que la setmana vinent se sumin a la llista de l'alerta màxima.
Alemanya encara és verda
Aquesta ha estat la tònica general a Europa. Espanya, però, no és l'únic estat europeu que presenta un augment de la incidència de la covid durant aquesta darrera setmana. Al mapa de dijous passat, Itàlia, per exemple, era pràcticament tota verda, que implicava una incidència menor als 50 casos. Ara, només unes poques zones es mantenen en aquest color, ja que la majoria del país ha convertit al taronja.
Aquesta situació també es repeteix a França. La setmana passada era taronja i el seu indicador es movia entre els 75 i els 200 casos. A l'actualització d'avui, el sud del país ja ha passat a l'àrea vermella superant els 250 casos per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies. Grècia també ha passat del taronja al vermell.
La situació és molt diferent a Alemanya i els països de l'est, on la incidència està per sota dels 50 casos.