El Col·legi Oficial d'Infermers i Infermeres de Barcelona (COIB) ha alertat del dèficit de professionals d'aquest sector que existeix a Catalunya. Al detall, té 6,2 infermeres per cada 1.000 habitants que, principalment, es concentren a la demarcació de Barcelona on aquesta xifra s'incrementa fins al 6,6 per cada mil habitants.

Amb tot, el dèficit en aquest territori segueix sent molt elevat amb relació a altres indrets d'Espanya, especialment, Navarra on hi ha més professionals empleats en aquest sector. Al detall, Navarra (8,6 per cada 100.000 habitants). Per assolir aquest índex, aquesta província hauria de contractar 10.866 infermeres, prop d’un 30 % més de les que té actualment, segons un comunicat del COIB.

A més, Catalunya es troba en la part mitjana de la taula en comparació a altres regions, ja que, a banda de Navarra, Euskadi, Astúries, Cantàbria, La Rioja, Madrid i Castella-La Manxa tenen més infermeres per habitant. El territori que menys en té és Andalusia, 4,4. 

Unes infermeres atenen un malalt de Covid a l'Hospital del Mar durant la segona onada / Sergi Alcàzar

Un 43% per sota de la mitjana europea

D'altra banda, la mitjana europea se situa en les 9,5 infermeres per cada mil habitants, una xifra que està un 43% per sobre de la dada de la demarcació de Barcelona. De fet, per assolir la mitjana europea, en aquesta província s'haurien de contractar 16.000 professionals més.

Aquest dèficit va en paral·lel a una creixent demanda de persones que requereixen ser cuidades arran de l'envelliment de la població. A més, Paloma Amil, vocal del COIB, també apunta que "la incertesa creixent que provoquen els canvis socials i situacions com la que ha causat la pandèmia de la Covid-19, fan que la cura, que és la funció principal de les infermeres, sigui cada cop més important", segons es recull en el comunicat. 

Principalment, aquesta falta de professionals és deu perquè moltes han marxat a altres països. En aquest context, l’Oficina d’Informació Professional a l’Estranger (OIPE) del COIB va tramitar el 2011 un total de 75 expedients el 2010, una dada que es va disparar als anys següents: 2011 en va fer 185; 2012, 185; 2013, 294; 2015, 300. En canvi, el 2016 van caure els requeriments d'aquest servei, que es va baixar fins als 127. Així doncs, en plena crisi econòmica, entre el 2011 i 2015, es van tramitar 1.300 expedients de col·legiades que van marxar fora, és a dir, una mitjana de 257 peticions. Ara, però, des del COIB alerten que torna haver-hi un repunt de la tramitació d'aquests expedients, que se n'han efectuat 139 durant el 2020. 

Precarietat laboral

Una altra dels motius de la deserció en aquest sector és la precarietat laboral. En aquest sentit, segons dades de l’Institut Català de la Salut, el percentatge d’eventualitat entre les infermeres era del 16%, el doble que la dels metges.  “A Catalunya i, especialment, a la demarcació de Barcelona, les infermeres treballen amb unes condicions laborals precàries, amb un índex d’eventualitat elevat, i amb dificultats per conciliar la vida laboral i personal”, afirma Paola Galbany.

Aquesta manca de professionals s'ha fet palesa durant la pandèmia, ja que moltes infermeres han hagut de doblar torns o fer treballar hores extraordinàries per poder atendre els pacients tant els que tenen Covid com els que no. "Aquesta càrrega de feina està comportant problemes físics i emocionals entre les infermeres. Això ha comportat un augment de les baixes laborals, que ha agreujat encara més la manca d’infermeres", ha detallat el col·legi en un comunicat.

Una bona mostra d'això és que el COIB ha posat un servei de suport psicològic telemàtic específic pel coronavirus a través del qual, de moment, ha atès 241 col·legiades.

A més, ha estat un dels sectors més perjudicats per la Covid, que ha afectat el 37% dels professionals que han presentat símptomes d'aquesta malaltia, segons els nous resultats d'una macroenquesta en l'àmbit nacional, a un total d'11.645 professionals, elaborada pel Sindicat d'Infermeria, Satse.

Ara bé, la pandèmia també ha posat de manifest la importància d'aquestes treballadores tant per atendre els malalts com per dur a terme la campanya de vacunació, per a la qual s'han mobilitzat més de 7.000 infermeres de la demarcació de Barcelona. 

 

Imatge principal: Dues infermeres manipulant vacunes / ACN