Davant la plaga de xinxes a França, a Catalunya sembla que impera la calma abans de la tempesta. Els experts es mouen entre la tranquil·litat, la precaució i la incertesa, mentre veuen com els petits paràsits de llit han sotmès l’estat francès en una mena de psicosi col·lectiva que preocupa els ciutadans arreu del continent europeu. La realitat és que les xinxes ja són al país, tal com va informar aquest divendres l’empresa especialitzada Anticimex: les plagues van augmentar a l'estat espanyol un 71% entre el gener i el setembre del 2023 respecte del mateix període de l'any anterior, amb el volum més gran d'avisos a Madrid i Catalunya (amb especial incidència a Barcelona).
El president de l'Associació Catalana d'Empreses de Salut Ambiental (Adepap), Quim Sendra, assegura a ElNacional.cat que les xinxes "ja han arribat" a Catalunya. Però fa temps d'això: des que es va tornar a la normalitat després de la pandèmia de la covid-19, amb el retorn del turisme i el consegüent moviment de persones —tot i que publicacions com National Geographic també assenyalen les altes temperatures de la crisi climàtica i la resistència desenvolupada pels paràsits als productes químics dissenyats per eliminar-les. "N'hi ha hagut i n'hi ha", assenyala, tot i que ara el fet "extraordinari" és que a França se'n trobin al transport públic i al cinema. Aquí, de moment se'n troben "de forma esporàdica" a aquesta mena de llocs i encara "estem a nivells prepandèmia", malgrat l'augment. El més important ara és no abaixar la guàrdia, ja que Sendra és taxatiu: "Pot passar el que ha passat a París".
Les xinxes a Catalunya: "De moment, no"
Des del Departament de Salut rebaixen el to i es limiten a dir que, "de moment, les plagues de xinxes de llit no suposen una preocupació al nostre país". "Les plagues de xinxes no són de declaració obligatòria, motiu pel qual el Servei de Vigilància i Resposta a Emergències de l'Agència de Salut Pública de Catalunya no en fa seguiment habitual", afegeixen. L'opinió de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) és similar, tot fent un matís important: són les empreses que ofereixen els serveis d'hotels, cinemes i transports públics les encarregades de fer les inspeccions oportunes i aplicar els tractaments corresponents contra aquesta mena de plagues. És per això que a la capital catalana tan sols tenen sota vigilància prop d'una vintena d'equipaments municipals.
Justament això és el que preocupa al president de l'Adepap, que "si l'operador dels serveis no hi destina recursos, les xinxes s'escampen". És a dir, que "calen recursos econòmics per controlar la plaga", ja que les xinxes "són difícils d'eliminar perquè s'amaguen molt bé" i es tracta d'una tasca que "requereix molta cura". "I una vegada controlada, cal fer inspeccions", agrega. El problema? Que "les inspeccions no es fan", considera, en una mena de missatge per conscienciar les empreses que gestionen hotels, cinemes i transports. Aquest és el motiu pel qual és tan clar quan diu a Catalunya "pot passar el que ha passat a París", alhora que Salut tan sols diu que "de moment" no cal preocupar-se.
Què fer amb les xinxes
Cal recordar que les xinxes no suposen un gran perill per a la salut pública com sí que poden ser-ho altres insectes com els mosquits i la seva transmissió de malalties, però sí que són molt molestes i s'han d'intentar evitar. És a dir, que s'ha de mantenir la calma i anar alerta si viatgem a llocs afectats per la plaga extraordinària de les últimes setmanes. Segons l'Associació Catalana d'Agències de Viatges Especialitzades (ACAVe), els viatges cap a París o altres ciutats franceses encara no s'han vist afectats. En cas de viatjar, és recomanable mantenir les maletes allunyades del terra i del llit dels hotels, així revisar els matalassos i els seus voltants per veure si hi ha paràsits vius o petites taques. Un cop ja a casa, estaria bé passar l'aspiradora i rentar tota la roba amb aigua calenta a més de 70 °C durant una hora —i si alguna cosa no es pot rentar, congelar-la durant tres dies a -18 °C.
I si no viatgem, hem de fer pràcticament el mateix. Cal detectar al més aviat possible la infestació a casa, sabent que les xinxes s'allotgen en matalassos, coixins, llençols... i que s'alimenten mitjançant les picades, sobretot durant la nit. És a dir, que si en trobem de vives, tenim picades, petites taques de sang o restes fecals al llit, és important trucar a un especialista per fer una inspecció i poder iniciar el tractament. Tampoc no hem d'oblidar que "la neteja no evita per ella mateixa una primera infestació, però sí que és cert que una bona higiene i una detecció ràpida eviten les grans infeccions", segons una guia del Ministeri de Sanitat francès.