Catalunya suspèn en vacunació gripal de sanitaris i embarassades, lluny de l'objectiu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Així ho ha lamentat aquest dijous la cap d'epidemiologia de la Vall d'Hebron, Magda Campins, en una jornada organitzada pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona amb motiu del 50è aniversari del calendari de vacunació al país. La cosa és que les taxes de vacunació de la grip entre el personal sanitari i les persones embarassades a Catalunya se situa en el 39%, mentre que els objectius de l'OMS oscil·len entre el 60% i el 75% de cobertura.
Si bé ja fa mig segle que es va instaurar el calendari de vacunació en edat pediàtrica, no va ser fins als anys 80 que es va començar a establir un calendari de les vacunes de l'edat adulta. "Els beneficis de la vacunació en edat infantil han estat clars, però després es va veure que també era important en adults i que no era només una cosa de nens", ha apuntat Campins. Així, una de les vacunes clàssiques fixades en el calendari dels adults és la de la grip — que s'administra anualment a persones majors de 60 anys, embarassades, personal sanitari i persones amb malalties de qualsevol edat.
Catalunya, a la cua en vacunació
Els objectius de l'OMS fixen que la cobertura hauria de ser del 75% en persones majors de 60 anys i personal sanitari, així com del 60% en embarassades i altres col·lectius de risc. Entre els més grans, la cobertura és del 71% en els majors de 80 anys... però el percentatge cau fins al 53% si comptabilitzem totes les persones majors de 60 anys, més de 20 punts per sota de l'objectiu fixat per l'agència sanitària. La cosa empitjora si ens fixem en el personal sanitari i les embarassades: la taxa és del 39%, al voltant d'un 20-35% per sota de la xifra recomanada per l'OMS. "En això no som pioners, més aviat som a la cua i voldria fer una crida a predicar amb l'exemple", ha expressat Campins en un missatge llançat especialment als mateixos sanitaris. En la jornada també hi han participat l'expresident de la Societat Catalana de Pediatria Ferran Moraga-Llop; els experts en medicina preventiva Lluís Salleras i Àngela Domínguez; i el president del COMB, Jaume Padrós.
En aquesta línia, els diagnòstics de grip han tornat a pujar a Catalunya de forma general en totes les franges d’edat i han arribat al màxim de la temporada. Segons dades de la passada setmana del Sistema d’Informació per a la Vigilància d’Infeccions (SiViC), actualitzades aquest dimarts, l’atenció primària ha diagnosticat 10.380 casos entre el 20 i el 26 de febrer (pels 8.225 de la setmana anterior). Els casos entre els 0 i els 4 anys passen de 823 a 927 i els de persones de més de 60 creixen de 556 a 882.