El Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC, per les seves sigles en anglès) ha actualitzat el mapa europeu sobre la situació del coronavirus i Catalunya ha tornat a entrar a la zona vermella de contagis. L'empitjorament de la situació epidemiològica ha arrossegat el país inevitablement cap a la categoria amb més risc de contagi. 

 A principis de mes, el territori català va baixar dels 150 casos per cada 100.000 habitants en els darrers 14 dies i va passar a ser zona taronja. El deteriorament dels indicadors, en especial entre la població més jove, ha truncat el procés de millora del territori català en els barems de la Unió Europea (UE). 

Catalunya no és l'únic territori de l'estat espanyol que es troba classificat en vermell, l'acompanyen el País Valencià, que ha passat de ser zona verda a vermella en només una setmana, l'Aragó i Múrcia. A la resta de la Unió Europea també hi ha senyals de rebrot, sobretot a Portugal, que té tot el territori en vermell. França i Grècia han passat de verd a taronja i mostren un lleuger empitjorament de la situació epidemiològica. 

 

Risc mundial

Aquest dijous l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat d'un repunt de contagis generalitzat a Europa. L'organització considera que hi ha risc de viure una nova onada de la pandèmia aquest estiu, segons informa l'ACN.

Els darrers dos mesos de caiguda sostinguda arreu del territori europeu comencen a quedar enrere després que aquesta setmana s'hagi registrat un augment del 10% en els casos de Covid-19. El director per Europa de l'OMS, Hans Kluge, atribueix el rebrot a la "creixent interacció social", la reactivació dels viatges i l'aixecament de restriccions.

L'escut de la vacunació 

El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, va anunciar ahir en roda de premsa que s’obria la vacuna per a tots els joves de més de 16 anys. La mesura ve motivada per l’augment de contagis en les franges més joves de la població catalana, aquelles que encara no tenien accés a la vacuna. Argimon va assegurar que la vacunació és la millor opció per esmorteir l'impacte de pandèmia. 

La campanya de vacunació segueix de forma imparable. En les darreres hores s'han administrat 51.321 primeres dosis, de manera que hi ha un total de 4.175.394 catalans amb la primera dosi. Respecte a la segona dosi, se'n van administrar un total de 54.842. Tot plegat fa que Catalunya ja compti amb 2.888.419 ciutadans amb la pauta completa.

 

Imatge: Una sanitària fa una prova PCR a una dona / ACN