Catalunya vacunarà els més petits contra el virus respiratori sincicial, causant de la bronquiolitis i especialment punyent en els menors de dos anys. Així ho ha confirmat el conseller de Salut, Manel Balcells, aquest divendres en declaracions davant dels mitjans a Vielha, tot i que no ha volgut donar més detalls a l'espera d'anunciar-ho de manera oficial. D’altra banda, Catalunya també incorporarà la vacuna de la grip el curs vinent al calendari vacunal per als nens de sis mesos a cinc anys, com ja va anunciar el mateix Balcells el passat mes d'octubre. En la setmana 46 de l'any, el mes de novembre, la incidència de bronquiolitis entre els menors de dos anys a Catalunya era de 1.921 afectats per 100.000 habitants.
Brots de bronquiolitis a Catalunya
Els serveis de pediatria dels hospitals catalans van estar al límit durant la tardor del 2022, ja que la bronquiolitis es va disparar a Catalunya, i fins i tot va superar el pic de 2019. Fins i tot l'Hospital Vall d'Hebron i l'Hospital de Sant Pau de Barcelona van acabar doblant els llits de les UCI pediàtriques per fer front al brot. Però, què és la bronquiolitis? És la inflamació dels bronquíols (les petites vies respiratòries del pulmó) i és més freqüent en els mesos freds de l'any (de novembre a març). Els infants més afectats són els menors de dos anys, tot i que els de 2 a 4 anys també es veuen afectats per la malaltia perquè les restriccions contra la covid-19 van impedir que s'exposessin al virus.
La bronquiolitis no té un tractament farmacològic efectiu, tot i que, si es pot administrar un tractament de suport per millorar la simptomatologia respiratòria, fent cas "sempre" de les recomanacions dels pediatres. Així doncs, es pot administrar un antitèrmic (si hi ha febre), mantenir una bona hidratació amb petites quantitats de líquids i aliments, fer rentats nasals i col·locar el nadó en una posició més incorporada.
Símptomes de la bronquiolitis en nadons
Els símptomes més freqüents són un quadre catarral amb mucositat nasal, febre o febrícula i tos — també pot evolucionar a dificultat respiratòria si hi ha molta secreció que obstrueix les petites vies respiratòries del pulmó. A més, el nadó es fatiga i li costa menjar. La Societat Catalana de Pediatria (SCP) adverteix que s'ha d'estar alerta si l'infant presenta tos persistent, si se li marquen molt les costelles quan respira (dificultat respiratòria), si no mulla el bolquer (menja poc) i si està poc actiu i queixós. La durada de la malaltia és d'entre set i deu dies.
Bronquiolitis en adults
La bronquiolitis és produïda normalment per un virus, sent el virus respiratori sincicial (VRS) el més comú (3 de cada 4 casos). De fet, el mateix virus és molt freqüent i la majoria dels infants ja s'han infectat quan arriben als dos anys. Però el VRS també pot infectar els adults, amb ínfimes probabilitats de desenvolupar bronquiolitis. En la setmana 46 de l'any, la incidència de bronquiolitis entre els menors de dos anys a Catalunya era de 1.921 afectats per 100.000 habitants; per a la resta de la població, 20. El que sí que pot causar el VRS en adults és pneumònia i altres infeccions greus, sobretot entre els majors de 65 anys i persones amb malalties cardíaques, pulmonars o sistema immunitari dèbil. En qualsevol cas, la cosa és que la població major de dos anys es pot infectar i contagiar els nadons — que poden patir bronquiolitis. Dit això, no hi ha cap tractament específic per a la infecció per VRS: es pot controlar la febre, beure líquid i poca cosa més. El més habitual és recuperar-se entre una i dues setmanes, sovint amb símptomes lleus que se semblen al refredat comú.