Un estudi desenvolupat entre els anys 2013 i 2019, en el que van participar prop de 3.700 infants d’entre 1 i 5 anys, ha demostrat que la celiaquia en aquest grup de població s’ha reduït a la meitat en els últims deu anys. L’estudi va ser liderat pel servei de l’Aparell Digestiu de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa (HUMT) i les conclusions, que ha publicat recentment la prestigiosa revista Nutrients, indiquen que la causa més plausible d’aquesta reducció és la vacunació contra el rotavirus, que s’ha generalitzat a Catalunya en els darrers deu anys, tot i que no forma part del calendari de vacunes sistemàtiques finançades per la sanitat pública, però està recomanada pels pediatres.

Un virus molt contagiós

El rotavirus és un virus molt contagiós que provoca gastroenteritis. La malaltia és greu, però no mortal en països amb un sistema sanitari potent, però ho pot ser en d’altres amb rendes més baixes i sense recursos sanitaris. La malaltia pot causar una infecció molt greu en lactants, provocant que el nadó es deshidrati i necessiti atenció mèdica i l’ingrés, fins i tot en l’UCI pediàtrica en els casos més crítics. El rotavirus s’ha proposat com a possible activador de la celiaquia i, el fet que la vacuna s’hagi generalitzat en la darrera dècada, ha pogut actuar com a factor protector, segons conclou l’estudi de l’HUMT sobre l’evolució epidemiològica de la celiaquia en la població pediàtrica de Catalunya.

La celiaquia en l’edat pediàtrica

Sota el títol A Population-Based Cross-Sectional Study of Paediatric Coeliac Disease in Catalonia Showed Downward Trend in Prevalence Compared to the Previous Decade, és un estudi de prevalença transversal de la malaltia celíaca a l’edat pediàtrica que ha comptat amb participació de prop de 3.700 infants i que es va desenvolupar entre els anys 2013 i 2019. Els resultats obtinguts s’han comparat amb els d’un altre estudi que el mateix grup investigador va realitzar entre els anys 2004 i 2009 amb una metodologia idèntica. En conseqüència, l’estudi ha permès demostrar una reducció a la meitat d’aquesta malaltia en la població pediàtrica, d’entre 1 i 5 anys. A l’estudi hi ha participat la Dra. Maria Esteve, investigadora principal del grup de recerca del servei de l’Aparell Digestiu de l’HUMT -integrat al Centro de Investigación Biomédica en Red de Enfermedades Hepáticas y Digestivas (CIBEREHD)- i altres membres del seu equip, així com professionals dels serveis de Medicina Interna i de Pediatria de l’HUMT. Tanmateix, també hi han intervingut investigadors d’altres centres, com l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, l’Institut Català d’Oncologia (ICO), l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i el laboratori d’anàlisis clíniques Catlab.  

Doctora María Esteve

En declaracions a 3Cat, la doctora Esteve assegura que “la vacuna el que fa és que el percentatge de nens que tenen la infecció per rotavirus sigui menor. Si no tens la infecció, tens menys risc d’activar la malaltia si estàs predisposat a tenir-la”. Segons la digestòloga, “hi ha un 20% de la població que té uns gens que predisposen a la malaltia celíaca, en canvi, un 20% de la població no té malaltia celíaca". La celiaquia és una malaltia autoimmune que danya la mucosa intestinal i dificulta l'absorció dels nutrients. Els que la pateixen no toleren el gluten. Té un component genètic, però necessita alguna cosa més per activar-se, com poden ser les infeccions víriques. “Com que el rotavirus és un virus que provoca molta inflamació al budell, hi ha pacients que comencen els símptomes de la celiaquia just després d'una gastroenteritis per rotavirus", afirma Roger Garcia Puig, cap de Pediatria de l’HUMT. És per això que la vacuna contra el rotavirus resulta efectiva com a protector del desencadenant de la celiaquia en els infants.