L'ús del certificat covid per a accedir a l'interior d'establiments en els municipis amb alt risc de propagació del coronavirus ja és una realitat a Galícia i Canàries. Amb el seu precedent, la resta de territoris dins l'Estat contemplen l'aplicació de la mesura amb criteris dispars, ja que de moment, compta amb el rebuig de Catalunya i el País Valencià, alhora que Madrid i Castella-la Manxa han demanat una estratègia nacional coordinada pel Ministeri de Sanitat.
Com funciona el certificat?
Des d'ahir, és obligatori per tots els majors de 12 anys presentar el certificat de vacunació o una prova negativa de la covid per a entrar als locals d'hostaleria de l'illa de Tenerife, a causa de la seva elevada incidència, i des del dissabte passat també ho és en els municipis amb major transmissió de Galícia, informa Efe.
El president gallec, Alberto Núñez Feijóo, considera que hi ha una "base legal" per imposar la mesura. Malgrat això, preguntada per la possibilitat d'utilitzar el certificat digital de la UE amb aquesta finalitat, la ministra de Sanitat, Carolina Darias, va recalcar el caràcter europeu d'aquest document i que el seu objectiu és facilitar la mobilitat entre països, avalant que el seu usuari està vacunat, ha passat la malaltia o disposa d'una prova diagnòstica negativa. Darias va assenyalar que és necessària una regulació legal per a permetre l'ús d'aquest document i va considerar que es veurà "en el seu moment, si és procedent o no".
Els altres s'ho pensen
De moment, la imposició del certificat covid per a interiors ha estat rebutjat aquest dimarts pel Govern català per tal d'evitar "perjudicar" als qui encara no han rebut la vacuna. "En aquests moments, no és una realitat", ha dit la portaveu del Govern, Patricia Plaja, que no ha descartat que en un futur la Generalitat estudiï la seva implementació, tal com ja va avançar el conseller Argimon, perquè "les qüestions relacionades amb la pandèmia són molt canviants i volàtils".
Per part seva, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha afirmat aquest dimarts que no veu "oportú" ni "correcte" que s'apliqui l'opció de demanar el certificat fins que no s'hagi donat la possibilitat de vacunació a tota la població. "Cal veure-ho des d'una perspectiva d'equitat, d'igualtat de les persones", ha destacat Puig, qui ha agregat que és una qüestió que cal analitzar d'una manera "serena, tranquil·la", i veient "totes les fortaleses i febleses d'aquesta opció".
Una altra comunitat que ho ha descartat ha estat Madrid, que "de moment" no preveu sol·licitar el certificat covid en l'hostaleria o llocs d'oci, però ha exigit al Ministeri de Sanitat que "per una vegada exerceixi labors de coordinació" per a la seva aplicació.
En aquesta mateixa línia s'ha manifestat Castella-la Manxa que, en paraules de la portaveu de l'Executiu regional, Blanca Fernández, aquesta mesura ha d'adoptar-se en el marc nacional, perquè "si no, tornem bojos als ciutadans i als turistes". En aquest sentit, ha insistit que li correspon al Ministeri de Sanitat, de manera dialogada amb les comunitats autònomes, adoptar unes mesures igual per a totes les regions.
El precedent europeu
Recentment, el Govern d'Itàlia ha aprovat un decret pel qual, a partir del 5 d'agost, es demanarà el certificat covid a tota persona que vulgui entrar en un bar o un restaurant. De la mateixa manera, Portugal exigeix presentar test negatiu de covid o certificat de vacunació per a accedir a l'interior de restaurants en els municipis amb major incidència durant els caps de setmana.
A França, el projecte de llei ja ha estat aprovat i inclou, a més d'obligar a presentar el certificat covid per a entrar en la major part de llocs públics, altres mesures per a fer front al rebuig de nombrosos francesos a la vacuna, com ara la vacunació obligatòria de tot el personal sanitari.
Per a entrar a l'interior dels bars, restaurants, discoteques, cinemes i teatres de Grècia és obligatori mostrar el certificat de la vacunació des de mitjans de juliol. A més, aquells establiments que no compleixin amb la normativa s'enfronten a una important sanció econòmica.