Les vacunes contra el coronavirus podrien tenir els dies comptats. La primera 'generació' de vacunes podria caducar en un any o fins i tot menys i caldrà que siguin modificades, segons una enquesta d'epidemiòlegs, viròlegs i especialistes en malalties infeccioses que també recull el The Guardian

Els científics han emfatitzat durant molt temps que es necessita un esforç de vacunació global per neutralitzar satisfactòriament l'amenaça de la Covid. Això es deu a l'amenaça de noves variants del virus, alguns més transmissibles i més resistents a les vacunes. Aquests pronòstics venen de dos terços dels enquestats, segons la People's Vaccine Alliance, una coalició d'organitzacions que inclou Amnistia Internacional, Oxfam i ONUSIDA, que va dur a terme una enquesta a 77 científics de 28 països diferents. Gairebé un terç dels enquestats va indicar que segurament el termini era de nou mesos o menys. 

La baixa cobertura de vacunes persistent en molts llocs faria més probable l'aparició de mutacions més resistents a les vacunes, detallava el 88% dels científics. Alguns treballen a la Johns Hopkins, Yale, Imperial College, London School of Hygiene & Tropical Medicine i la Universidad d'Edimburg.

"Cada dia sorgeixen noves mutacions. A vegades troben un nínxol que els fa més aptes que els seus predecessors. Aquestes variants afortunades podrien transmetre's de manera més eficient i potencialment evadir les respostes immunes a soques anteriors", detallava Gregg Gonsalves, professor associat d'epidemiologia de la Universitat de Yale, en un comunicat del qual també es fa ressò el diari britànic. "A no ser que vacunem al món, deixem el camp de joc obert a més i més mutacions, que podrien produir variants que podrien evadir les vacunes actuals i requerir injeccions de reforç per combatre-les".

Les vacunes actuals

Les vacunes actuals que han rebut autoritzacions d'emergència en diferents parts del món és una combinació de tecnologies antigues i noves. En aquest sentit, l'ARNm, fet servir per Pfizer i Moderna, que es pot modificar en setmanes o mesos per adaptar-se a les noves variants, tot i que els problemes de fabricació sempre son un problema potencial. 

El que subratlla el rotatiu, però, és que és poc probable que aquestes vacunes estiguin disponibles per als països més pobres, perquè aquestes vacunes són més cares i tenen requisits d'emmagatzematge i transport molt més sofisticats. 

En aquest context, els EUA o Regne Unit han administrat una dosi a, com a mínim, una quarta part de la població i s'ha assegurat centenars de milions de subministraments. A l'altre costat, hi ha països com Tailàndia o Sud-àfrica que no han aconseguit vacunar ni a l'1% de la seva població. Alguns països encara no han administrat cap primera dosi.

Covax, contra el nacionalisme de les vacunes

Així, la coalició mundial Covax té com a objectiu combatre aquest nacionalisme de les vacunes i garantir-ne per a tothom. Espera poder subministrar, com a mínim, dosis per al 27% de la població dels països amb ingressos baixos aquest 2021.

Alguns països africans com Ghana i Costa d'Ivori ja han rebut algunes dosis sota aquest paraigua. També països llatinoamericans. Aquest dilluns, Kosovo va rebre algunes vacunes també a través de Covax. Concretament, 24.000 vacunes d'AstraZeneca.

 

Imatge principal: Laboratori de control de qualitat en les instal·lacions de Sant Joan Despí de l'empresa farmacèutica Reig Jofre / Efe