Més de 200 de científics mantenen que hi ha evidència estudiada que el coronavirus es pot transmetre per petites partícules a l'aire, segons un estudi filtrat al New York Times i que està previst que se'n publiqui l'informe aquesta setmana en una revista especialitzada. Una investigació que, en el cas de ser contrastada empíricament, contradiria les indicacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), que defensa que aquestes partícules han de reposar sobre una superfície.
La missiva adverteix que s'ha subestimat la transmissió del coronavirus a l'aire en ambients interiors, i apunten que els casos s'estan multiplicant en bars i restaurants, oficines i mercats. Per aquest motiu, es recomana l'ús de màscares en espais amb poca ventilació, més enllà de la separació social recomanada, en escoles, casals d'avis, residències i oficines.
L’OMS ha explicat uns quants cops que el contagi es produeix en partícules quan s'estornuda o tus, i que s'instal·len sobre superfícies o directament sobre les persones si no hi ha distància social amb el portador. Ara, els científics demanen a l'organització que rectifiqui aquesta teoria o que l'ampliï en una carta oberta, ja que el virus pot quedar suspès a l'aire i pot infectar les persones si s'inhala. Benedetta Allegranzi, la líder tècnica de l'OMS encarregada del control de la infecció, ha insistit que l'argument que el virus es propaga per l'aire no és convincent. "Especialment els últims dos mesos, hem anat dient que considerem la transmissió per aire com a possible, però la veritat és que no està sostinguda per proves sòlides ni clares", ha dit. "Hi ha un fort debat sobre la qüestió".
La salut, limitada per l'economia
La majoria d'aquests experts apunten que la falta de claredat de l'OMS i les retinències a canviar d'opinió responen a qüestions econòmiques. Subratllen el pressupost cada vegada més reduït de l'OMS i les complicades relacions polítiques que ha de mantenir, especialment amb els Estats Units i la Xina. En la carta, els experts celebren que el personal de l'OMS hagin ofert diàriament reunions informatives i hagin respost incansablement a les preguntes sobre la pandèmia.
Però lamenten, precisament, que el comitè de prevenció i control de la infecció estigui regit per una visió rígida i massa medicalitzada de les proves científiques. "Moriran defensant el seu punt de vista", diu una antiga consultora de l'OMS, que no vol ser identificada.
A principis d'abril, un grup de 36 experts en qualitat de l'aire i aerosols va instar l'OMS que examinés les proves de transmissió aèria del coronavirus. L'organisme va respondre amb reticències, cridant Lidia Morawska, responsable en consultoria de l'organització, perquè organitzés una reunió. Però al debat només van assistir-hi pocs experts, ferms partidaris del rentar-se les mans i van considerar que s'havia de fer èmfasi en el tema dels aerosols. Morawska i altres científics van assenyalar diversos incidents que indiquen una transmissió de virus per via aèria, en particular en espais interiors mal ventilats.
Els autors de l'estudi també assenyalen que l'OMS té una visió de transmissió per l'aire poc moderna, que no ha evolucionat des que es va definir fa anys. L'agència creu que un patogen de transmissió aèria, com el xarampió, ha de ser altament infecciós i viatjar llargues distàncies. En general, la gent "pensa i parla de la transmissió per via aèria de manera profundament estúpida", diu Bill Hanage, epidemiòleg de l'Escola de Salut Pública de Harvard. "Tenim la noció que la transmissió per aire vol dir gotes que suren en l'aire capaces d'infectar moltes hores després, que van a la deriva pels carrers i que arriben a les cases de tot arreu", va dir Hanage.
Tots els experts estan d'acord que el coronavirus no es comporta d'aquesta manera. Per contra, mantenen que el coronavirus sembla ser més infecciós quan la gent està en contacte prolongat a curta distància, especialment en interiors, i més encara en esdeveniments de gran capacitat.