El sucre s'ha convertit en els últims anys en l'enemic públic número 1 de la salut a causa de les nefastes conseqüències per a la salut derivades del seu alt consum, especialment d'aquells sucres refinats que augmenten el risc de patir nombroses malalties, des d'obesitat, diabetis a depressió. Tanmateix, també és cert que existeix molta desinformació i un gran percentatge de la població desconeix si existeixen alguns tipus de sucre més saludables que d'altres, o si hauríem d'eliminar-lo completament de la nostra dieta per tractar patologies o trastorns com l'acne, els canvis d'humor o fins i tot el TDAH. Aquestes són algunes afirmacions que hauríem de tenir en compte.

Tot el sucre és sucre dolent

Els experts posen èmfasi especialment en eliminar els productes processats amb alts percentatges de sucres afegits i que no té a veure amb el sucre que es troba naturalment en alguns aliments, com la fruita o la llet. En aquest últim cas, trobem també vitamines, minerals i nutrients que ajuden a compensar alguns dels aspectes negatius del contingut de sucre. Per exemple, la fruita té fibra que fa que el nostre cos absorbeixi el sucre a un ritme més lent. Per això aquests aliments no s'han d'eliminar de la nostra alimentació.

Els sucres afegits mínimament processats són millors

A molts productes processats s'utilitza com a reclam publicitari que els sucres afegits són d'origen natural i no sucre refinat. És el cas de la mel o el xarop d'auró, i es diu que contenen més nutrients que el sucre blanc, per exemple. Però el cert és que les quantitats d'aquests nutrients són molt petites. A més, el tracte digestiu descompon aquests endolcidors naturals en sucres simples anomenats monosacàrids, i per això el nostre organisme no distingeix si provenen del sucre de taula, la mel o el xarop d'atzavara.

Caldria eliminar tot el sucre de la nostra alimentació

No és necessari eliminar per complet el sucre afegit de la seva vida per dur a terme una alimentació saludable. Les recomanacions apunten que un adult que ingereix al voltant de 2.000 calories per dia pot prendre entre 25 i 35 grams de sucre al dia.

GaletesEl sucre és una droga i una addicció

En els últims anys s'ha estès la idea que el sucre es comporta al cervell com una droga i que causa una gran addició. Però els experts subratllen que la comparació no és tan simple. És veritat que prendre sucre estimula les vies al cervell que estan associades amb sentiments de plaer i recompensa. Però això no la fa tan addictiva com les drogues. Una anàlisi de l'European Journal of Nutrition va trobar poca evidència per donar suport a la idea que el sucre té propietats tan addictives.

Els substituts sense sucre són una bona alternativa

Pot resultar temptador canviar aliments ensucrats per altres d'elaborats amb edulcorants baixos en calories o sense calories, com a refrescos dietètics o galetes sense sucre. Però fer aquest canvi podria ser contraproduent i no és probable que sigui més saludable. El consum d'edulcorants com l'aspartam, la sacarina i la sucralosa està relacionat amb l'augment de pes, com demostra una anàlisi de 37 estudis publicats en el Canadian Medical Association Journal.