La inflamació és un procés natural del cos humà, que ens ajuda a combatre malalties i que forma part del procés de curació. Però el ritme de vida que portem, l'estrès, determinades patologies o hàbits de vida poc saludables, aquesta inflamació pot convertir-se en una cosa crònica i augmentar el risc de tenir determinades malalties com la diabetis, les malalties cardíaques i l'obesitat.
No exclusivament però sí en gran manera, la dieta té un paper fonamental per afavorir la inflamació crònica. Aquests són alguns dels aliments que la provoquen.
El xarop de blat de moro amb alt contingut de fructosa
El xarop de blat de moro amb alt contingut de fructosa és un tipus de sucre que és molt present a molts productes elaborats que comprem al supermercat. Conté un 45% de glucosa i un 55% de fructosa. Cal prestar especial atenció a sucs, refrescos i productes de brioixeria. La fructosa causa inflamació dins de les cèl·lules endotelials que recobreixen els vasos sanguinis, la qual cosa és un factor de risc de malaltia cardíaca.
Greixos transartificials
Els greixos transartificials són els greixos menys saludables que existeixen. Es fabriquen agregant hidrogen als greixos insaturats, que són líquids, per donar-los l'estabilitat d'un greix més sòlid. A les etiquetes dels ingredients, els greixos trans sovint s'enumeren com a olis parcialment hidrogenats. La majoria de les margarines contenen grasses trans i, sovint, s'agreguen als aliments processats per prolongar la vida útil. El seu consum està relacionat amb alts nivells de marcadors inflamatoris, com la proteïna C reactiva.
Olis vegetals i de llavors
Diversos estudis han demostrat que certs olis vegetals promouen la inflamació a causa del seu contingut molt alt d'àcids grassos omega 6. Encara que alguns greixos omega 6 en la dieta són necessaris, la dieta occidental típica proporciona molt més del que la gent necessita. Per això els metges recomanen menjar més aliments rics en omega 3, com a peix gras, per millorar la proporció d'omega 6 a omega 3 i obtenir els beneficis antiinflamatoris dels omega 3.
Carbohidrats refinats
Durant segles hem consumit carbohidrats no processats amb alt contingut de fibra, el problema és que en l'actualitat prenem una gran proporció de carbohidrats refinats, com el pa blanc o la pasta que no sigui integral, que poden generar inflamació perquè se'ls ha eliminat la major part de la seva fibra.
Carn processada
El consum de carn processada s'associa amb un risc més alt de malalties cardíaques, diabetis i càncer d'estómac i còlon. Són aliments com les salsitxes, cansalada, pernil o la carn fumada. Contenen productes acabats de glicación (AGE) més avançats que la majoria de les altres carns. Els AGE es formen en cuinar carns i alguns altres aliments a altes temperatures. Augmenten la inflamació i el seu consum s'associa amb un risc més alt, sobretot, de càncer de còlon.