A l'hora de controlar la ingesta de sucre i reduir el seu consum, un dels principals problemes que hi ha és la gran quantitat de sucre afegit que tenen alguns aliments i dels quals no som ni conscients. Els sucres naturals, els que es troben als aliments integrals sense processar, inclosa la fructosa en la fruita o la lactosa als lactis, subministren al cos l'energia necessària en quantitats adequades i, sovint, són presents amb nutrients com la fibra o la proteïna.
Tanmateix, els sucres agregats es digereixen ràpidament i provoquen un ràpid augment del sucre a la sang, la qual cosa crea una cascada de reaccions metabòlicament nocives. La ingesta elevada de sucres afegits pot provocar malaltia del fetge gras, resistència a la insulina, diabetis tipus 2 i inflamació sistèmica. I sovint estan relacionats amb el sobrepès i l'obesitat. Per això és important estar atents als ingredients de determinats productes, especialment els aliments processats, molts dels quals ni tan sols són dolços, que representen el 90 per cent de tots els sucres agregats que les persones consumeixen. Aquests són alguns d'ells.
Iogurts de fruites
Els iogurts de fruites solen tenir una gran quantitat de sucre afegit. Un bon consell és fer un cop d'ull a la llista d'ingredients. Si el sucre és entre els tres ingredients principals, és millor no comprar-los. També cal tenir en compte que el sucre pot tenir més de 60 noms, inclòs el suc de canya i el xarop de blat de moro. En aquests casos és millor optar pel iogurt natural per començar i agregar canyella, fruita fresca, fruita seca o altres aliments més saludables.
Sopa en sobre o en llauna
Generalment es pensa que la sopa en sobre o llauna té un alt contingut de sodi, però algunes tenen un altíssim contingut en sucre, sobretot les que tenen tomàquet entre els seus ingredients. Poden arribar a allotjar fins a 15 grams de sucre per cada cent grams de sopa.
Salses per a amanides
Aquest és un altre dels productes que a primera vista no sembla que vagi a tenir un alt contingut en sucre, però després no és així. Alguns contenen fins a 6 grams per ració. I resulta que les versions lleugeres i sense greix tendeixen a ser les més altes en sucres afegits. El millor és utilitzar hummus, cítrics o vinagre, a més d'oli d'oliva verge extra.
El tomàquet fregit
Les sales de tomàquet fregit que tant fem servir amb la pasta és una font de sucre afegit important. Se sol agregar per emmascarar el sabor àcid dels tomàquets i mantenir fresques les salses en flascons per més temps. Als ingredients de vegades ve assenyalat com a xarop de blat de moro o melasses.
Barretes de cereals
Malgrat la seva aparença de productes saludable, passa com amb molts cereals de l'esmorzar. El seu contingut en sucre és altíssim, algunes fins a 11 grams de sucre per barreta, al que caldria afegir la farina blanca en la llista d'ingredients.