La pandèmia i els confinaments han tingut un gran impacte en la salut mental de la població. Els experts creuen que s'ha de fer un esforç important en els pròxims anys per realitzar un seguiment a diferents col·lectius, especialment els més vulnerables. Segons un estudi publicat a la revista The Lancet recentment que va analitzar els comportaments de més de 200.000 persones d'Europa occidental i del nord, la solitud va ser un factor de gran importància.

Els menors de 30 anys van informar els nivells més alts de solitud (24,8%, 16,3%, 13,2% i 31,6% per a Dinamarca, França, Països Baixos i Regne Unit, respectivament), així com aquells que van informar malalties mentals prèviament diagnosticades (25,2%, 20,8%, 27,2% i 45,4% per a Dinamarca, França, els Països Baixos i el Regne Unit, respectivament). Es van observar nivells lleugerament més alts de solitud entre les dones i les persones amb malalties cròniques diagnosticades prèviament.

Els sentiments de nostàlgia i l'anhel de tornar a la vida abans de la pandèmia poden agreujar la solitud que esgota emocionalment, podent provocar símptomes físics, inclosos dolors i molèsties, problemes per dormir i una resposta immunitària debilitada. Els que veurem a continuació són alguns consells per afrontar-la:

Analitzar per què i quan ens sentim sols

La solitud es produeix quan ens aïllem i les nostres necessitats d'interacció social i connexió humana queden insatisfetes. Però de vegades, aquestes necessitats canvien segons les persones. Pot produir-se per sortir els caps de setmana, o per un passeig matutí amb els amics, o per les cites familiars. Saber què és el que més mal ens fa és important per ajudar a afrontar-lo i encertar.

La música

El so pot omplir una estança, ocupant els pensaments i fent-los menys aclaparadors. La música pot millorar l'estat d'ànim i motivar, mentre que la ràdio, els podcasts o els audiollibres distreuen i ajuden a entretenir.

Mantenir el contacte

No sempre és possible passar temps amb amics i familiars, però les noves tecnologies ens han proporcionat una eina formidable per mantenir el contacte. S'han de fixar unes cites setmanals per no deixar-ho passar i comprometre's.

Semblant prenent café

Compartir emocions i experiències personals

Fer preguntes i escoltar realment el que els nostres éssers estimats han de dir és important. Igual com, per la nostra part, hem de parlar sobre qüestions que importen, com els sentiments, els interessos, els projectes.. Molt millor que sobre qüestions banals que, quan ens sentim sols, són de vegades l'únic que ens ve de gust compartir.

Treure el costat creatiu

Les activitats creatives com l'art, la música i l'escriptura ajuden moltes persones a bregar amb l'aïllament i a sentir-se menys desconcertats pels sentiments de solitud. Ajuden a expressar emocions sense paraules, el que a vegades pot ser molt beneficiós.