Els triglicèrids són un tipus de greix que es troba a la sang que suposa un subministrament important d'energia per al nostre organisme. Però el seu excés pot augmentar el risc de tenir malalties cardiovasculars. Es calcula que aproximadament el 25% dels adults tenen nivells elevats de triglicèrids en sang, és a dir, amb xifres superiors a 150 mg/dl.

Després de la ingesta dels aliments, el cos converteix les calories que no necessita en triglicèrids i les emmagatzema a les seves cèl·lules grasses per utilitzar-les com a energia més endavant. Per això, els nivells alts estan relacionats amb l'obesitat, la diabetis no controlada o amb el seguiment d'una dieta molt alta en calories.

Quan en unes anàlisis sanguínies es constata un elevat índex de triglicèrids cal seguir les recomanacions mèdiques i, en alguns casos, és necessària una medicació corresponent. Però com a prevenció i acompanyament al tractament, es poden seguir els següents consells.

Limitar el consum de sucre afegit

Si bé el sucre blanc és fàcil d'eliminar de la dieta, cal tenir més precaució amb els sucres afegits als aliments, una cosa molt comuna en tota mena d'aliments prefabricats, als sucs i refrescos i als aliments dolços. En aquest estudi es demostra que les persones en la dieta del qual, almenys un 25% de les calories provenen del sucre, tenen el doble de probabilitats de morir d'una malaltia cardíaca.

Incloure més fibra en la dieta

La fibra es troba de forma natural en fruites, verdures i cereals integrals. També en altres fonts vegetals, com nous, llavors, cereals i llegums.

L'augment de la seva ingesta alenteix l'absorció de greix i sucre a l'intestí prim, la qual cosa ajuda a disminuir la quantitat de triglicèrids a la sang.

Fer exercici amb regularitat

L'exercici aeròbic pot augmentar la quantitat de colesterol HDL (bo) a la sang, la qual cosa ajuda a reduir els nivells de triglicèrids. Quan es combina amb la pèrdua de pes, estudis com aquest demostren que l'exercici aeròbic és especialment efectiu per disminuir els triglicèrids.

Menjar peix gras dues vegades per setmana

El peix gras –salmó, tonyina, sardines– té molts beneficis per a la salut del cor i pot contribuir a reduir els triglicèrids en sang, sobretot si el seu consum substitueix el dels hidrats de carboni.

Establir un patró d'àpats regular

Independentment de la quantitat d’àpats que ingereixi al dia, menjar amb regularitat pot millorar la sensibilitat a la insulina i reduir els nivells de triglicèrids en sang.