Setmana Santa és temps de degustar plats típics, molts d'ells dolços, que formen part de la tradició durant generacions. Cada lloc té els seus propis però alguns transcendeixen les fronteres locals. En tot cas, amb el confinament, la millor opció és decantar-se per versions baixes en calories per portar una alimentació més saludable i evitar que, en reduir l'activitat física, s'augmenti de pes. En definitiva, que és possible gaudir de les receptes clàssiques d'aquestes dates sense sentir-nos massa malament per això.

Coquetes de Santa Teresa al forn

 

Els ingredients canvien una mica respecte a la recepta original. El pa blanc es pot substituir per una versió integral, llet semidesnatada (pot ser de vaca o vegetal, com la d'arròs o de soja), canyella en branca, i xarop d'atzavara o mel. Es talla el pa a llesques i s'amara bé en una barreja amb llet calenta amb mel i canyella (també es pot afegir una mica de pela d'una llimona). A continuació es bat l'ou i es passen per ell les torrades xopes. Després s'enfornen durant deu minuts. També es pot utilitzar una vaporera o la Thermomix amb el Varoma, si es disposa d'ella, encara que en aquest cas és més aconsellable embolicar-les en paper film.

Torrades

Bunyols

 

Fer bunyols baixos en calories és relativament senzill. En primer lloc, s'escalfen 150 ml de llet desnatada amb una cullerada de mantega. A continuació, s'afegeix estèvia, un branquilló de canyella i la closca d'una llimona i s'esperen al voltant de 20 minuts fins que bulli. Després, es barreja amb 90 grams de farina integral o d'espelta i es retira del foc. S'afegeixen 3 ous i una mica de llevat. Es barreja bé amb l'ajuda d'un pastador o d'una batedora. Es formen els bunyols i s'enfornen durant 20 minuts a 180è. Finalment, es cobreixen lleument d'un almívar que pot ser fet amb una mica de melmelada.

Mona de pasqua

 

Un plat molt tradicional per celebrar Dilluns de Pasqua. Es baten en un bol sis rovells d'ous amb una cullerada d'estèvia i la ratlladura d'una llimona. Les clares, d'altra banda es baten i es reserven. Al primer bol s'afegeix 150 grams de farina integral o d'espelta, un sobre de llevat i una mica de sal. Es barreja bé amb un pastador i s'afegeixen les clara muntades. A continuació, es posa al forn al voltant de 40 minuts a 150è i es deixa refredar. Després es posa per sobre un setinatge amb una mica de sucre glass i aigua i es decora a gust del consumidor. Pot ser amb cacau al 70% fos i posant a sobre alguns ous de pasqua.

Mona tradicional (1)

Galetes decorades sense sucre

 

Es fa una massa de gallegues amb oli d'oliva, farina integral o d'espelta, estèvia i un ou fins que quedi una mescla homogènia i que no resulti enganxosa. A continuació, amb un motllo, es fan formes i s'enfornen al voltant de 15-20 minuts a 180è. Després, es poden decorar amb diferents ingredients sans: una barreja de xocolata al 70% amb nous o flocs de civada amb una miqueta de mel.

Pestinyo​s

 

Daurar uns grams d'anís a la paella amb una mica d'oli i reservar. Elaborar una massa en un bol amb 250 grams de farina, mig vas de suc de taronja i d'oli d'oliva i l'anís. Deixar-la homogènia i sense grumolls i estendre-la amb el rodet. Tallar làmines per donar-li la forma als pestinyos i fregir-los amb una miqueta d'oli. A continuació, es poden cobrir amb l'estèvia granulada i la canyella.