L'estrès no només afecta la nostra ment, sinó que també pot causar altres trastorns físics en el nostre organisme, inclosa la pell, l'òrgan més gran del cos, els problemes del qual poden ser un signe del malestar, de l'estrès o de l'ansietat que sentim al nostre interior.

Generalment, a més, quan la pell manifesta aquesta situació, no solen ser suficients les cures ordinàries, perquè responen més aviat a desequilibris hormonals. L'augment de cortisol produït per una ansietat més important o estrès, pot provocar des d'un brot d'urticària fins a l'aparició d'arrugues. No és una cosa nova, hi ha investigacions sobre això, com aquest estudi dut a terme als Estats Units.

Aquestes són cinc formes en què l'estrès mental, el físic i l'hormonal fan canviar la pell.

Estrès solar

Fins i tot abans de mirar internament, hi ha un factor que pot estressar físicament la pell i debilitar les seves defenses: la radiació ultraviolada (UV). Un carcinogen a través de l'exposició al sol, pot tenir un efecte negatiu a la pell. Ja sigui en forma de llum solar natural o de mitjans més artificials, com les cabines de bronzejat, l'absorció dels rajos ultraviolada pot provocar cremades solars, taques fosques, pigues i fins i tot càncer de pell. La millor manera de combatre els rajos ultraviolat i l'estrès solar és aplicant protector solar tots els matins.

Inflamació i pell molt irritada

Urticària, psoriasi, èczema, dermatitis, rosàcia... sovint són el resultat de la inflamació, però els estudis també mostren que quan patim molt estrès i el nostre cervell està al màxim, hi pot haver conseqüències en les capacitats protectores de la pell. En altres paraules, l'estrès dificulta la regulació i l'equilibri de la pell. La lluita contra la inflamació per estrès comença amb l'eliminació de la causa, encara que de vegades es requereixi la participació d'un especialista.

Més producció de greix i acne

L'estrès està molt associat amb l'acne, especialment en les dones, i pot alterar els senyals nerviosos, provocant un desequilibri hormonal i químic que augmenta la producció de greix. En aquests casos és un bon consell dur a terme tècniques diàries per alleujar l'estrès, com l'exercici o la respiració. Quant a l'acne, els millors productes són aquells que contenen àcid salicílic. Aquest químic soluble en oli penetra als porus extremadament bé per desembussar i netejar.

Pell facial

Pell més fina i sensible

En casos de nivells de cortisol anormalment alts, la pell es pot aprimar. El cortisol dona com a resultat la descomposició de les proteïnes dèrmiques, la qual cosa pot fer que la pell sembli realment fina. A més augmenta la possibilitat que apareguin blaus i rascades. És important descartar que no s'hagi desenvolupat la síndrome de Cushing o hipercortisolisme, una malaltia hormonal que inclou símptomes addicionals com la intolerància a la glucosa, debilitat muscular i un sistema immunològic debilitat. En aquests casos s'ha d'anar a un especialista. En la majoria dels casos, es poden receptar medicaments per controlar els nivells de cortisol.

Curació retardada de ferides

Davant d'un estrès sever, l'epidermis pot debilitar-se ràpidament, augmentant el seu risc d'infeccions i patògens ambientals. Això també alenteix la capacitat natural de la pell per curar ferides, cicatrius i acne. Per reparar la barrera cutània, es poden utilitzar productes amb glicerina i àcid hialurònic.