La lluita contra el càncer de còlon compta des de fa uns quants anys amb un nou aliat: una avançada tècnica quirúrgica de factura espanyola denominada TaTME (acrònim en anglès d'Escissió Total del Mesorecte per Via Transanal).
Desenvolupada el 2011 pel doctor Antonio de Lacy, cirurgià gastrointestinal pioner a nivell mundial, és ja considerada avui una cirurgia de referència internacional per a aquest freqüent tumor maligne. Milers de cirurgians de tot el món segueixen la formació que el mateix doctor Lacy imparteix a través de la plataforma online AIS Channel (la plataforma online líder mundial en educació quirúrgica) i els excel·lents resultats acumulats no fan sinó multiplicar l'interès. Però, a què es deu el seu èxit?
Fins al desenvolupament d'aquesta la tècnica, la cirurgia laparoscòpica suposava l'últim gran avenç en el tractament quirúrgic del càncer colorectal. Tanmateix, però, la mateixa American Cancer Society adverteix al seu web als pacients de què "si està considerant aquest tipus de cirurgia, asseguri's de buscar un cirurgià ensinistrat que hagi practicat moltes d'aquestes operacions".
Més de 500 intervencions
Les dades de l'"ensinistrament" del doctor Lacy són aclaparadores: al costat del seu equip, ha superat ja les 500 intervencions, més que les realitzades per tots els cirurgians dels Estats Units junts.
La principal aportació d'aquesta tècnica rau en què porta a l'extrem el principi de mínima invasió gràcies que utilitza un orifici natural com és l'anus per realitzar la intervenció. "TaTME permet extirpar el càncer colorectal d'una forma oncològicament més segura, millorant la probabilitat de supervivència del malalt a llarg termini.
A més, en ser mínimament invasiva, ajuda a reduir el trauma quirúrgic del pacient, reduint les complicacions de les ferides i el temps d'hospitalització. Això permet la seva incorporació primerenca a la vida habitual i la millora de l'estètica de la cicatriu", explica el mateix especialista.
Un càncer freqüent
El càncer colorectal és el més freqüent a Espanya en la població general, representant el 15 % del total de tumors malignes. Segons dades de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC), només el 2017 es van diagnosticar 34.331 nous casos. Per gènere, entre els homes només es veu superat pel càncer de pròstata, i en dones, pel de mama. En ambdós casos, ocupa el segon lloc a índex de mortalitat.
Quan el tractament indicat és quirúrgic, un dels efectes secundaris més temuts pels pacients és l'eventual necessitat de portar una bossa exterior en la qual dipositar els excrements, quan la cirurgia ha obligat a tallar el còlon i no pot excretar de forma natural per l'anus. En l'actualitat, a Espanya hi ha unes 100.000 persones ostomizades.
L'àmplia experiència del doctor Lacy al capdavant de l'Institut Quirúrgic Lacy al qual dóna nom (ubicat a l'Hospital Quirónsalud Barcelona), li ha permès comprovar com aquesta tècnica evita aquest risc en un alt percentatge. Segons afirma, "en la majoria dels casos el pacient no necessita portar la bossa d'excrements, i quan és estrictament necessari, en més del 99 % de les situacions és reversible en un període d'entre 3 i 6 mesos".
Juntament amb càncer de còlon, la tècnica TaTME també podria fer-se servir en el tractament de càncer de recte, en malaltia inflamatòria intestinal, estenosis rectals, fístules complexes, incontinència fecal, poliposi adenomatosa familiar, proctitis per radiació, necessitat de treure el monyó rectal després d'una resecció de recte o intervenció d'Hartmman i la seva reconstrucció, complicacions postoperatòries i recurrències.