El diagnòstic precoç, l'inici de tractament primerenc i la investigació per part de la comunitat són els pilars sobre els quals s'assenta el model d'actuació de BCN Checkpoint, el primer centre comunitari d'Europa per a la detecció del VIH.
BCN Checkpoint, que aquest any celebra el seu 15è aniversari, ha aconseguit en els últims 10 anys reduir el diagnòstic tardà en el col·lectiu HSH d'un 70% a menys del 30%.
Segons Ferran Pujol i Michael Meulbroek, creadors de BCN Checkpoint i fundadors de Project del NOMS-Hispanosida, "quan es parla d'un col·lectiu amb una incidència del VIH tan elevada, la prova de detecció d'aquest virus no pot ser una mica eventual, ja que el risc d'infectar-se del VIH per a un home gai és 120 vegades més gran que per a una persona heterosexual. Per aquesta raó, és necessari que existeixi un circuit àgil de derivació, perquè un cas del VIH pugui ser atès en pocs dies, la persona infectada comenci el tractament l'abans possible i assoleixi la indetectabilitat".
A més de ser un referent per a la detecció precoç del VIH, BCN Checkpoint es va concebre des de la seva creació el 2006 com un espai on és possible resoldre molts dels dubtes de les persones que van a aquest centre. "Les persones aquí poden parlar d'igual a igual perquè la nostra intervenció és un servei de parells. Des dels metges fins als infermers o els facilitadors de la prova, tothom són homes homosexuals. Això té també un impacte positiu en la persona que rep un diagnòstic positiu ja que, a BCN Checkpoint, la persona que dona aquesta notícia és una persona que ja ha passat pel mateix cinc, deu, quinze o vint anys abans", indiquen, "un diagnòstic positiu sempre marca un abans i un després en la persona que el rep".
Tecnologia point of care
Més del 60% dels casos del VIH detectats anualment a BCN Checkpoint són infeccions de menys de tres mesos, i avui dia és possible confirmar si una persona té infecció pel VIH en tot just 90 minuts. "Això és possible gràcies a l'ús de tecnologia point of care", tal com indica el doctor Pep Coll, responsable mèdic i investigador de BCN Checkpoint, ja que "l'atenció i tècnica diagnòstica es duen a terme en el mateix moment i al mateix lloc, començant pel test ràpid per a la detecció del VIH". El resultat d'aquesta prova ràpida s'obté en 20 minuts i, en el cas de ser positiva, es confirmarà amb una PCR, que és la tècnica per detectar el virus directament i que en menys d'una hora i mitja et permet obtenir el resultat.
La PCR, a més, detecta infeccions recents, fins i tot a persones que s'han infectat dins dels 10 dies abans de fer-se la prova i que encara no presenten anticossos, per la qual cosa es tracta d'infeccions que passarien desapercebudes amb un altre tipus de proves.
Una precisió que, unida a la rapidesa en el diagnòstic, fa possible que, en cas d'un resultat VIH positiu, es produeixi una derivació a l'hospital en un temps rècord, habitualment inferior als 7 dies en situacions normals i en 24 hores quan es tracta d'infeccions agudes (molt recents) o quan es tracta d'un diagnòstic tardà que necessiten atenció mèdica immediata.
"Cal continuar treballant per promoure aquest diagnòstic precoç i també per fomentar la profilaxi preexposició, ja que és una manera d'impedir que es produeixin noves infeccions", assenyala Ferran Pujol, qui manifesta també la importància que té l'impuls de la col·laboració entre la comunitat i els investigadors.
VIH a Espanya
El diagnòstic tardà és un dels grans problemes del VIH i representa gairebé la meitat dels casos detectats a Espanya, quan fa mesos o anys que la infecció ataca el sistema immunològic de les persones.
El 2019 es van detectar a Espanya 2.698 casos nous del VIH -85,8 % homes- i el 2018 es van notificar 3.244 -85,3 % homes-, diagnosticant-se el 45,9% i el 47,6%, respectivament, de forma tardana. Des de l'inici de la pandèmia del virus d'immunodeficiència humana fa ja quatre dècades, aquesta infecció sempre ha afectat de forma desproporcionada a la comunitat HSH encara que els avanços experimentats al llarg d'aquests anys permeten que moltes persones amb el VIH visquin amb certa normalitat aquesta infecció, una cosa a què ha contribuït Barcelona Checkpoint de forma notòria en aquesta ciutat en els últims quinze anys.
G-Stories, idees plenes de vida
Aquesta història es recull al documental 'Ver es comprender', el segon lliurament del projecte 'G-Stories, ideas llenas de vida' amb l'objectiu de donar a conèixer històries d'èxit que han ajudat a resoldre reptes sanitaris com el de l'hepatitis C o impulsar el diagnòstic precoç i el començament del tractament de forma primerenca en persones amb el VIH.
Una iniciativa amb què Gilead España persegueix un doble repte: posar de manifest la rellevància de desenvolupar aquest tipus de projectes per a la societat, així com compartir bones pràctiques perquè puguin ser adoptades i implementades en altres llocs.